Оставаме ли без учители в България до 10 години?

Оставаме ли без учители в България до 10 години?
Снимка: Thinkstock

Френският писател Анри Барбюс е казал: "Училището е работилницата, където се формира мисълта на подрастващото поколение и трябва да го държите много здраво, ако не искате да изпуснете бъдещето от ръцете си."

Говорейки за бъдещето в лицето на младото поколение и за бъдещето в лицето на промяната в образованието на България, преди няколко месеца ви срещнахме с Дарин Маджаров – основател на Образователен сайт №1 на България – Уча.се, който ни разказа за Новата ера в образованието.

В навечерието на новата учебна година разговора ни с Дарин продължава с една тревожна статистика:

Средната възраст на учителите в България е 57 години. След 10 години повече от половината преподаватели в България ще бъдат в пенсионна възраст.“ - споделя той, като използва данни от анализ на фондация „Заедно в час”.

Често виждаме какво можем да подобрим в образованието и живота ни, постоянно говорим за него и за да успеем – ключът е, че често и постоянно трябва и да действаме.

В следващите редове заедно с Уча.се ще търсим именно решението. Ще ви разкажем и няколко вдъхновяващи истории. Помогнете ни и вие с мнение, коментари и вашите истории – това е инвестиция в бъдещето на всички нас!

Липса на кадри, спад на грамотността и затворени учебни заведения – това ли ни очаква в близкото бъдеще?! Отговорът е „Не!”. Не, защото всичко е в нашите ръце и зависи от нас! Всички знаем, че върху добро образование се гради добра икономика, качествено лично развитие и силна държава.

Иноватори в образователната система има, дейци също. От нас зависи да ги видим и тръгнем „по пътя“ с тях. Изборът е мой, наш, твой!

Ето няколко образователни български каузи, които носят промяната и набират звездна скорост през последните години:

*Вече 3 години фондация „Заедно в час” се бори за една истинска кауза, а именно всяко дете в България да има достъп до качествено образование. Те с много хъс и позитивизъм подготвят млади и амбициозни хора да бъдат професионални учители и лидери в нашето образование.

*Друг повод за гордост са нашите приятели от Онлайн училището на България – Уча.се. Те предоставят уроците за училище за всеки ученик с видеа на интересен и разбираем език. Разработват и упражнения след видео уроците, като при неточен отговор системата автоматично препраща ученика на точния откъс от видео урока с отговора на въпроса, за да навакса пропуска.

благодарение на Jumpido, децата могат да се насладят на математиката чрез игра! Използвайки устройството за засичане на движения – Кинект, учениците използват телата си, за да решат задачите. Има безброй увлекателни игри. А ролята на учителя е да прецени какви да бъдат те.

*Трябва да споменем и Енвижън – софтуерна система, създадена да улесни учителите при тяхната работа. Системата е проектирана така, че да осигури активното участие на всеки ученик в учебния процес, чрез ефективно използване на ресурсите.

*Училището.БГ е онлайн платформа, която свързва учителя с неговите ученици. Така осигурява повече възможности за контрол върху резултатите и темповете, както и по-качествен и атрактивен персонализиран образователен процес.

Истината е, че нещата се случват, хората действат, а всеки от нас може да помага – като вярваме и споделяме за иновациите в образованието. Една арабска поговорка гласи: Образованието е богатство, а неговото прилагане съвършенство. Факт е, че за да приложим наученото, имаме нуждата някой да ни заплени, да ни го разкаже, да ни обясни... Не някой, а Учителят, Менторът, Авторитетът.

И как да мотивираме учителите с истински сърца да останат и учат децата ни... А как да ги увеличим?!

Вижте тази история
История за мотивацията и амбицията на един учител да стигне до умовете и сърцата на повече ученици и да предаде знанията си на повече деца. Един учител, който се бори за образованост, щастие и усмивки сред младите хора. Вижте историята на Мария Николова.

Мария Николова
Мария има над 20 години опит и е един от най-добрите учители по химия в България. През последните 2.5 години г-жа Николова е гръбнакът на цялата секция по химия в Уча.се. Над 98% от учениците, които Мария обучава, влизат в желаните топ университети.

От 3-ка до 6-ца
„Още бях в Белгия, когато започнах по Skype да се консултирам с Мария за видео уроците по химия. Тя ми помагаше след работния ѝ ден в Априловска гимназия. Заедно правихме плановете, структурата, всичко. Докато обсъждахме видео уроците, тя ми сподели, че успехът на учениците, на които преподава обичайно е отличен, но в момента един от випуските среща затруднения и средният им успех се е понижил на 3-ки и 4-ки.”, разказа основателят на Уча.се – Дарин Маджаров.

"Направихме 6 видео урока по химия за следващите теми в училище и упражнения към тях. Мария ги прожектира в клас, с което допълни много успешно опита си с нов подход, който приближава знанията до ученика. Учениците се "влюбиха" в този съчетан метод на преподаване, захласнаха се по видеоуроците и дори преговаряха с тях сами вкъщи. На последващото контролно върху материала резултатите бяха повече от впечатляващи – от 102-ма ученици от трите випуска, 95 имаха пълни 6-ци." - допълва Дарин.

От 26 до 230 000 ученика
„След тази случка г-жа Николова видя, че с нейните умения и години опит може да бъде полезна на хиляди ученици. Усилията ѝ могат да дават резултат не само в една класна стая, а в стотици. Мина известно време, тя напусна училище и стана част от екипа на онлайн платфромата за видео уроци, където осъществява тази своя мечта.

В момента под нейн надзор е както цялата химия за задължителна подготовка в училище, така и химията за кандидат-студенти. Благодарение на тези видео уроци множество ученици бяха приети с пълни 6-ци и много спестени пари от частни уроци в медицинските университети.”, с усмивка споделя Дарин. smiley

Безспорно г-жа Мария Николова е пример за учител, който е осмислил нуждата да предаде знанията си на максимален брой ученици. Тя е направила огромна стъпка в своето развитие и в своята мисия на учител!

И ето, че когато искаме, ние можем – да обучим, да помогнем, да развиваме повече и повече образователната система. Може би това са някои от необходимите крачки, които трябва да направим, за да бъдем в крак с образованието в 21 век? Образование, което да достига до все повече деца с помощта на интерактивни занимания и висококвалифицирани и мотивирани учители.

Ето и един видео урок по химия – продукт на дългогодишните умения и труд на г-жа Николова и други нейни колеги, вплетени с модерните технологии. Вижте как могат и учат децата на 21 век в канала на Уча.се във Vbox7:

Проучванията казват...
Сега ще ви представим и няколко интересни факта, базирани от Online Degree Programs. Те потвърждават, че онлайн образованието е голямата крачка, която светът тепърва ще дръзне да направи. Вижте ги:

*70% от учениците споделят, че онлайн обучението им помага да се справят много по-добре в клас и пред дъската;

*54% от учениците са много по-отдадени и ангажирани към научаването на уроци, които са представени чрез технологии;

*40% от учениците казват, че са станали отличници благодарение на видео уроци онлайн.

Определено още едно доказателство за ефективността на онлайн обученията и в България са нашите приятели от Уча.се. За 2.5 години в сайта им над 230 000 регистрирани ученици, учители, родители и студенти и повече от 7 500 000 изгледани видео урока. А, казват, че децата не обичат да учат....

Истината е, че децата искат и имат нужда да се образоват, а ние трябва да намерим подходящия начин. Да помогнем и улесним учителите. Да направим по-атрактивна учителската професия, развивайки я с иновации. И това не е само работа на държавата – това е работа на всеки от нас – първо вътрешно да приеме промяната и след това да помогне тя да се зароди във всички покрай него.

Та не е ли това решението на образователната криза, за която навсякъде се говори и която дебне да ни застигне?!

Това бяха историите за образованието и нужната промяна в България, които ние ви разказахме. А вие като родители и отговорно общество как ще продължите тази приказка с вашите истории, с вашите идеи и мотивация? 

Припомнете си други полезни статии за образование като това как да тренираме специалния си орган мозъка и къде се крие тайната на умните и богатите.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти