Още за сугестопедията

Още за сугестопедията
Снимка: Thinkstock

Мария Николова

Преди седмица ви разказах за метода сугестопедия, чрез който подрастващите (и не само те) усвояват огромно количество учебен материал за кратко време.

Сега ще ви представя малко повече подробности относно метода - как на практика се използва той в страната ни и къде бихте могли да започнете да обучавате чрез него вашите деца или самите себе си по желана от вас дисциплина или чужд език.

В момента в България има един оторизиран Център по класическа сугестопедия, който е под закрилата на фондация "Професор доктор Георги Лозанов и професор доктор Евелина Гатева". Както знаете от предишния материал, именно българинът Георги Лозанов е създателят на този всепризнат по света нестандартен начин на учене.

Тук е мястото да споделя, че един от авторите в Edna, психологът Алексей Бъчев, прави първите си стъпки в ДЕ-сугестирането именно с помощта на проф. Лозанов и неговата експериментална  школа по чужди езици.

Курсове от сугестопедичен тип се провеждат в София, Сливен, Бургас, Велико Търново, Варна, Пловдив. Най-сигурният вариант за подобен курс е София, тъй като в другите градове групи се сформират по-рядко.

Обучителният период трае 5 седмици, 5 дни в седмицата, по 4 учебни часа на ден. Крайната цел е програмата да завърши с осъществени 100 часа практически занятия.

И дори в момента този график да ви се струва крайно натоварен и невъзможен за вас или членовете на вашето семейство, сега ще ви успокоя, като ви кажа, че курсовете се провеждат в удобно и за работещи хора време. Това се случва най-често след края на работния ден, като тези четири часа преминават изключително бързо, приятно и неусетно.

Всъщност продължителността на целия курс е точно 25 дена, което означава, че ще ви се налага да балансирате работата, училището или университета със сугестопедичните уроци само за месец.

В рамките на този месец обаче имате възможност да научите на желаното от вас ниво един от следните езици – английски, френски, испански или немски.

Курсовете се провеждат във възрастови групи, като обучението за деца протича по различна методика от това за възрастни.

Сугестопедичните уроци се осъществяват в малки групи, като целта е да се обръща повече индивидуално внимание на всеки ученик.

Препоръчително е да започнете курса от самото начало на занятията и да не променяте групата и преподавателя, с когото сте започнали обучението, защото има вероятност това да се отрази негативно върху максимума знания, които ще получите като краен резултат.

Не е добра идея да се включите във вече започнал курс, тъй като участието на всеки курсист се предхожда от обстойно интервю. То продължава около един час и запознава преподавателя както със самия човек (като личност и светоусещане), така и с нивото му на познания върху определения език.

По този начин се извършва и разпределението, така че учениците в дадена група да бъдат на еднакво езиково равнище. В края на курса се прави същото интервю, за да се измери напредъкът и придобитите знания.

Любопитен факт е, че още от първия път студентите възпроизвеждат хиляда чужди думи, защото сугестопедът преподава 4-5 пъти повече материал за дадено време, отколкото традиционното образование би позволило. Именно тази е и причината обучението да е по-интензивно в по-кратък времеви интервал.

Една от основните разлики между обикновените уроци и сугестопедията са нейните 7 златни принципа. Те са любов, свобода, увереност  на преподавателя, че създава нещо необикновено, многократно увеличен преподаван материал, цялост, пропорция, приложение на класическото изкуство и естетиката.

В момента по света има едва 25 треньори-учители по сугестопедия, като по-голяма част от тях са именно българи.

Ако проявявате желание и интерес към този вид обучение, моят съвет е да потърсите директна връзка с Центъра по класическа сугестопедия, тъй като там ще получите по-подробна информация от преподавателите по съответния език.

Центърът по класическа сугестопедия има официална интернет страница и в нея се обявяват предстоящите езикови курсове, допълнени от името на преподавателя на групата, както и координати, чрез които бихте могли да се свържете директно с него. Препоръчително е да потърсите такава връзка, тъй като занятията не винаги се провеждат на един и същ адрес в столицата.

В Центъра ще се информирате и относно актуалните групи, които се сформират, както и нивото, което ще се стремите да покриете по време на уроците. Ще научите и как стои въпросът  с цената и с обучението в града, в който имате желание да учите.

Най-облагодетелствани, по отношение на този вид учение, са жителите на София. Радостен е фактът, че през последните няколко години сугестопедични групи се организират и в другите големи български градове, като Пловдив и Варна. За съжаление в по-малките населени места понякога за желаната от вас степен на трудност и дисциплина може да няма сформирана група или сугестопедичен обучител. Тогава се налага да изчакате създаването на група за занятията, които искате да посещавате.

Това, че нямате възможност да се обучавате в София или друг по-голям град, не бива да ви демотивира да се интересувате как да станете част от този атрактивен и нетрадиционен метод.

За съжаление  създателят на метода проф. Георги Лозанов напусна този свят на 6-ти май тази година. Това обаче не спира неговите ученици и настоящи обучители да прилагат философията на сугестопедията и да посвещават все повече и повече хора в нейните тайни и неподозирани блага.

Ако искате да подарите дълготрайни знания на вас или вашето дете, потърсете чрез интернет браузъра си информация за актуалните курсове и се потопете в магията на сугестопедията.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти