Опасното бельо

Забравете за бикините с прашка и неудобните сутиени
Снимка: Getty/Guliver

Сигурно ви се къса сърцето, когато вашата тийнейджърка в най-големия студ и вятър излиза с тънко късо якенце (пъпчето задължително да се вижда) и прашки. И с панталон или пола едва крепящи се на педя под пъпа.

Но само се опитайте да дадете съвет за по-топло обличане и ще ви изгледат като (не)полезно изкопаемо от каменната ера. На всеки разумен човек е ясно, че в младата възраст се полагат основите на здравето, че младото момиче трябва да има здрави бъбреци, кръст, яйчници, за да е щастлива жена и майка за в бъдеще.

Не можем да упрекваме младите, че искат да са модерни, забележителни, неповторими независимо от цената, това е нормално за възрастта, те не са пенсионери. Но децата ни не са толкова глупави, ако знаят, че някои модни аксесоари вредят на здравето, сигурно ще се замислят да не прекаляват, поне да се съобразяват с времето навън.

Ако майката също робува на модата безкритично, няма как на дъщерята да се втълпи да се се облича здравословно. Въпросът е в мярката, а не в "бабешките” съвети, които така или иначе никой не слуша. Затова не ставайте досадни, не мрънкайте поне през лятото, все пак е топло, но в студените месеци е добре да намерите начин да научите дъщерите си да се обличат модерно, но по-разумно.

Според специалистите прашките могат да докарат куп бели на младите момичета. Германски гинеколози са направили проучване, според което откакто излезе модата да се носят прашки, броят на гинекологичните заболявания се е увеличил два пъти.

Циститите (възпаление на пикочния мехур) и възпалението на пикочните пътища също бележат растеж и това е логично. В 60-80% причинител на бъбречните заболявания е бактерия, наречена Ешерихия коли. Нормално тя се намира в червата и изпражненията. Прашката се явява като пътечка между ануса и влагалището и така бактерията безпрепятствено се оказва там, където не й е мястото – на входа на отделителната и половата системи.

Студът и вятърът допълват провокиращата мисия на прашките и заболяванията са налице – възпаления на пикочните пътища, на женските полови органи, а от голите кръстчета през зимата и болести на гръбначния стълб и излизащите от него нерви.

Доскоро болките в кръста (дископатии, радикулити) бяха характерни за по-възрастните, но днес всеки втори млад човек страда от тях (разбира се, има и други причини като обездвижването). Момичетата с гинекологични и бъбречни заболявания трябва да забравят за прашките, ако искат да си нямат сериозни неприятности, а здравите да внимават да не се присъединят към тях.

Разбира се, не всеки, който носи прашки, се разболява. Но ако има фамилна предразположеност към заболявания на пикочополовата система или е налице слаба имунна система, неподходящото бельо провокира болестите. Освен като проводници на възпалението, прашките предизвикват и хронична травма от триенето в съответната област, което води до увеличаване на туморните образувания.

За хора с хемороиди, кисти, фистули на ануса прашките са крайно неподходящи. Но те не са единственият моден артикул, който може да създаде неприятности. Неудобните сутиени също са опасни. Модата да се показва пищна гръд не е безобидна.

Кожата на гърдите е много нежна и лесно изгаря през лятото. Според мамолозите неудобния сутиен травмира гърдите, което води до кисти, мастопатии и др., пречи на нормалното кръвообръщение и затруднява дейността на вътрешните органи.

Особено опасни са банелите, които при неподходящ размер се забиват в тъканта на гърдите и я нараняват. Спортуващите трябва да носят специален сутиен, който обхваща добре гърдите, защото при движението гърдите увисват лесно под тежестта си.

За да е полезен, сутиенът трябва да се избира спрямо формата и големината на гърдите, а не просто защото даден модел е на мода.

И да не се забравя на откритите части на гърдите да се постави слънцезащитен крем, когато слънцето е силно.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти