Опасни съвети за водата през лятото

Опасни съвети за водата през лятото
Снимка: Thinkstock

Родителите, които са фенове на интернет съветите знаят, че не се препоръчва даването на вода на кърмачетата.

Обясненията са убедителни, но не се отчита факта, че през горещите дни опасността от обезводняване на малките деца е огромна.

Това се дължи на особеностите на детския организъм - относително по-голяма площ на кожата, усилена обмяна на веществата, несъвършена терморегулация, несъобразено отглеждане.

Последното се илюстрира с примера как майките в жегата покриват количките (с комарник или пелена), така температурата вътре в количката се увеличава с 10 градуса. 

В топлите дни пиенето на вода е задължително за всички! Но внимавайте, пластмасовите бутилки вода в жегата могат да са опасни! При високите температури навън и особено в колата на слънце пластмасата отделя токсични вещества. Затова съхранявайте водата в стъклени бутилки на хладно.

Признаци за обезводняване при кърмачетата са намалено количество урина, червени устни и суха кожа, неспокойствие, повишена температура, повръщане, а при по-тежките случаи силна отпадналост и сънливост. При по-големите деца обезводняването може да се прояви и с главоболие. Освен даването на вода, другите профилактични мерки са стоенето навън на дебела сянка и то само рано сутрин и късно вечер, когато температурите са относително ниски.

Каква вода да пият децата?

Минералната вода не е подходяща за бебетата и малките деца, съдържа твърде много соли. Дадена инцидентно, например при разходка, няма да навреди. Предпочитайте вода с ниска минерализация, такава е трапезната. Разумно е да се сменят различните видове трапезна вода на всеки две-три седмици и да се редуват с чешмяна или изворна вода. Ако производителите са добросъвестни и спазват съответните стандарти, най-полезна за малките е изворната бутилирана вода, специално обозначена, че става за бебетата (обикновено с розов етикет).

Добре е да се консумира от прясно отворена бутилка, държана на хладно и да не се използва на другия ден. Все повече специалисти смятат, че най-безвредна е чешмяната вода. Особено в райони, за които се знае, че е с добри качества.

При новородените чешмяната вода задължително трябва да се преварява и то най-малко 15 минути, особено през лятото, когато бактериите се размножават бързо. Ако решите да използвате чешмяна вода за по-големите деца, снабдете се с филтрираща кана (струва около 40 лв.), филтърът премахва замърсителите, хлорната вар и бактериите.

Колко вода да пият децата?

Ориентировъчно 30-40 мл. на килограм тегло. Давайте колкото искат, инстинктът на децата подсказва колко им е необходимо.

Вярно е, че някои кърмачета отказват вода, но те наваксват с по-голямо количество кърма. Но как да разберем дали детето има нужда от вода, ако не му я предложим? Давайте вода между храненията, особено когато навън е много топло. Ако детето ви не е фен на водата, предложете чай без захар, разреден фреш, айран, диня, сочни плодове, ако възрастта позволява.

По-големите деца често се залисват в игра и забравят да пият, затова трябва да се подканят. Съветите да не се дава вода са еднакво опасни със съветите да се пият огромни количества, без да има нужда (интензивни физически натоварвания, горещо време).

Многото вода разрежда силно кръвта и концентрацията на микроелементите намалява. Може да се стигне до т.нар. „водно отравяне”.

Прочетете още:

Първа помощ при инцидент на плажа

Как да се предпазим от чревни инфекции

Безумията на родителите с опасни последици за децата

Коварството на климатиците

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти