Онлайн тормозът

В случая зарибяването става лесно като детска игра
Снимка: Thinkstock

В миналата статия стана дума за стъпките, които един родител би могъл да предприеме, за да предпази детето си от онлайн тормоз. Продължението на темата е посветено на начина за справяне с вече възникнал онлайн тормоз. Ето няколко съвета, които е добре както Вие като родители да знаете, така и да обясните на вашите деца.

Не отговаряй. Отговарянето на груби и заядливи коментари дава повече смелост на човека отсреща. Чрез гнева и огорчението, което думите предизвикват, той добива усещането, че може да те контролира. Не позволявай неприятните съобщения да овластят другия да продължава да ти пише.

Не обиждай. Още по-нежелателно е да отвръщаш на обидите с обиди. От една страна това също е тормоз, а от друга – задвижва цял цикъл на агресия, който само може да те накара да се почувстваш по-зле.

Запази доказателствата. Онлайн тормозът може да бъде документиран. Пази хронологията на всички обиди, за да ги покажеш при нужда на някой, който може да помогне. Дори дребни неща могат да се окажат важни в случай, че ситуацията стане по-сериозна.

Блокирай този, който те тормози. Ако тормозът се случва в социална мрежа, под формата на лични съобщения или коментари, не се колебай, а блокирай профила, който ги пише. В скайп също има опция за блокиране. Макар че блокирането не е задължително да спре обидите, то до голяма степен те облекчава от нуждата да търпиш агресия към себе си. В крайна сметка липсата на реакция от твоя страна може да предотврати следващи действия от страна на другия.

Потърси помощ. Ти имаш право да получиш подкрепа. Тя може да бъде под различна форма – приятел, с когото да поговориш, или пък възрастен, на когото имаш доверие, който да окаже помощ. Винаги е добре да споделиш и с родителите. Училищните психолози и педагогически съветници също могат да те подкрепят. Ако имаш нужда да поговориш анонимно с възрастен човек, можеш да се свържеш по скайп с Българската линия по онлайн безопасност (БЛОБ).

Сигнализирай. Социалните мрежи предлагат опция за сигнализиране за тормоз. Можеш да приканиш други хора също да сигнализират, за да се свали съдържанието възможно най-скоро. Ако съществува заплаха за физическата ти безопасност, потърси полиция, но най-добре направи това заедно с родител.

Освен как да реагират децата на онлайн тормоза, когато се случва на самите тях, е добре да поговорите и какво да правят, когато са свидетели, че се случва на друг. Насърчете ги да вземат активна позиция – да не препращат груби коментари и да не замълчават, ако имат какво да кажат. Разбира се, не става дума за саморазправа или обиди от тяхна страна, а спокойно показване, че тормозът не е готин, като се помогне на жертвата и се сигнализират съобщенията.

Екипът на Асоциация "Родители"

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти