Онлайн права и отговорности

Онлайн права и отговорности
Снимка: Thinkstock

Практиката ни като Линия за онлайн безопасност често ни сблъсква с въпроса "Какво трябва да разреша и какво трябва да забраня на детето ми в интернет?".

Трудно е да се даде общовалиден отговор на този въпрос – всеки родител може най-добре да реши доколко е готово детето му да бъде самостоятелно в интернет. Опитът ни показва, че независимо какви правила установите, за да могат децата да ги разберат и спазват, трябва да говорите с тях, защо трябва да има точно такива правила, а не други и какво означава всяко едно от тях.

Един от начините, по който можете да помогнете на детето си да разбере правилата, е да си поговорите с него за правилата и отговорностите, които има онлайн. Подобно на реалния живот и в интернет децата естествено се стремят към по-голяма свобода и е напълно нормално да я получат – но само след като са показали, че могат да се справят с отговорностите.
Поводът и темите за подобен разговор може да са разнообразни и много зависят от нуждите, които показва детето. Въпреки това, често е подходящо да поговорите за:

Правото на лично пространство

Всяко дете се нуждае от лично пространство. За да може да го има в интернет обаче, то трябва да покаже, че познава особеностите на онлайн пространството. Питайте го как подбира личната информация, която качва онлайн и може ли да ограничава хората, които имат достъп до нея, кои сайтове посещава, когато е само на компютъра. Помислете как бихте искали детето ви да се държи, за да му дадете повече лично пространство и го споделете с него.

Правото на избор
Важно е детето да може да избира колко време прекарва онлайн и офлайн. Разбира се, това право трябва да се заслужи. Пречи ли компютъра на ежедневните му задължения или му помага да си ги свърши? Общува ли с приятели, когато е на компютъра или го използва, за да се изолира? Може ли само да спре след определено време или го използва, докато заспи пред него? Споделете с него критериите си – в стремежа си да стане по-самостоятелно, детето може да започне да използва компютъра много по-продуктивно.

Правото на свободно общуване
Поговорете с детето за поведението, което сте забелязали у него – умее ли да подбира хората, с които контактува онлайн, как избира кого да блокира и с кого да си пише. Знае ли какви са рисковете, когато си пишем с анонимен човек в интернет, дори да ни се струва дружелюбен. Знае ли детето към кого да се обърне, когато нещо в комуникацията му с другите го притеснява? Споделяйте често притесненията, които имате, с детето си и помислете заедно какви правила да установите. 

Правото на грешки
Дайте на детето правото да греши. А когато това се случи, то ще може, без да се притеснява, да се обърне към вас. Това в най-голяма степен гарантира безопасността му. Поговорете за правилата – те съществуват, за да може детето да направи малките греши и да усвои уменията, които са нужни за да стане по-самостоятелно.

Правото да защитава правата си
Знаете ли кое е най-важното правило за детето ви в интернет? Дайте му шанс да сподели мнението си.
На 5-ти февруари 2013 г., Денят за безопасен интернет, ще се проведе под мотото "Права и отговорности в интернет".

За да даде възможност на младите хора да защитят правата си, Националният център за безопасен интернет организира конкурса "ТийНЕТ Парламент 2013". В конкурса участници от 13 до 19 години могат да създадат свои кандидатури с правото, което смятат за най-важно, и да съберат гласовете на публиката. (Можете да подадеде кандидатурата си ТУК.) Създателите на десетте най-популярни кандидатури ще участват в дебат в Народното събрание на 5 февруари.

Ако имате нужда от повече информация за това как да проведете разговор с детето си на тази тема или смятате, че някой нарушава правата му в интернет, можете да ни пишете на helpline@online.bg

Екипът на Асоциация "Родители"

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти