Новата ера в образованието

Дарин Маджаров
Снимка: Александър Македонски

Лилия Огнянова

За Дарин Маджаров могат да се кажат много неща – че е на 26 години от град Дряново, че е висок, зодия Лъв (и си има приятелка wink), че обича да играе футбол и шах, че е учил в чужбина – Германия и Белгия и сега можеше да е завършил докторантура в областта на електрическите коли, ако не беше решил да се занимава с нещо много по-интересно и необичайно, а именно – да помага на учениците от втори до 11 клас да си учат уроците.

Казано накратко – Дарин е създател на уникалната платформа за обучение Ucha.se.

Тъй като проектът е достатъчно интересен, за да привлече вниманието ни, реших да се срещна с Дарин, за да разкаже лично той специално за Edna.bg повече за проектa си Уча.се. Ето и историята, споделена от Дарин Маджаров.

Всичко започва по времето, когато той спокойно учи докторантура в Белгия и гради светлото си бъдеще като инженер на електрически коли. По-малката му сестра обаче често му звъни, за да го моли за помощ с уроците за училище (забравих да спомена, че в ученическите си години Дарин освен спортист, е бил и пълен отличник).

Той ѝ обяснява веднъж урока, след някое време обаче тя пак звъни със същите въпроси и тогава той решава да ѝ запише видео с урока, който тя не може да усвои. Оказва се, че това жъне неочакван успех и не само сестра му си научава уроците, ами показва клипчетата и на други деца в училище.

Стига се до там, че учениците искат още видео уроци от Дарин, които той на драго сърце им ги снима.

Той се замисля, че този метод на учене – чрез видео, което в рамките на не повече от 10 минути, на достъпен език и с помощта на картинки, е прекалено успешен за децата, за да остане неразработен.

Това е и началото на Уча.се. Бързо се вижда, че платформата е изключително успешна и Дарин се замисля дали да не обърне гръб на докторантурата в Белгия и да се върне в България, за да развива активно проекта.

Той ми разказа, че се е консултирал с един от професорите си в университета и му споделил какво иска да прави, като е очаквал професорът да не го подкрепи и дори да се разочарова, че изоставя обучението си, но след като изслушва идеята за проекта, Дарин получава пълна подкрепа и след прощално белгийско парти е изпратен обратно към родината.

Сега две години по-късно Уча.се е с екип от 36 човека, към които се присъединяват и ентусиазирани учители, над 2400 заснети видео урока, а на ден се гледат близо 35 хиляди видеа, регистрират се средно по 1000 души и тези цифри ще растат. Отделно Дарин и сайтът му получават редица награди, включително за най-добър сайт за образование и наука и за обществена дейност от Forbes .

Платформата Уча.се се стреми да обхване всички уроци още от втори клас чак до времето за кандидатстване в университет. Видео уроците изглеждат съвсем лесни, но реално зад тях стои много упорит труд. Дарин обръща внимание, че средно 10 часа са нужни за заснемането на едно видео, а понякога може да са необходими и няколко дена.

Усилията обаче си заслужават, тъй като уроците са лесни за разбиране и гледане.

Самият Дарин споделя, че това е едно от нещата, които го мотивират – да обясниш нещо сложно по прост начин.

Също така разкрива, че едни от най-гледаните уроци са по английски език. Освен по български и английски, в платформата има уроци и по немски, като тенденцията е занапред да обхванат все повече области и езици.

Литературата е един от предметите, по който предстоят да се снимат първите видеа. Ще се започне с класическите български автори, а първото произведение в Уча.се ще е "Под игото" на Иван Вазов.

На въпроса ми какво да очакваме занапред от платформата за образование, Дарин споделя, че имат за цел да съберат най-успешните учители в страната и да има възможност за онлайн консултации, както и след всеки урок да има упражнения и на всеки потребител да му се предлагат видеа с уроци по предмети, които са му трудни.

Не на последно място обаче стремежът му е Уча.се да се самоиздържа (тъй като до момента се развива благодарение на инвеститори).

От опита, които е натрупал екипът, става ясно, че платформата за обучение помага първо на децата – лесен начин да научат урок или да преговарят, след това на учителите – по-лесно е за преподаване и обясняване, след като децата видят видеото и не на последно място – на родителите, защото когато се приберат след дълъг работен ден едва ли им остава много време и желание да обясняват уравнения по математика (а и да бъдем честни – колко от възрастните ще си спомнят добре материята по химия от 9 клас).

Това, което ми прави силно впечатление е, че Дарин с усмивка споделя как все повече учители се обръщат към него с желание да помогнат с каквото могат. Самият той казва, че у нас има невероятни учители, които вършат работата си с желание и удоволствие.

Децата също се радват на уроците, сами ги споделят по между си и съвсем доброволно сядат вкъщи да ги гледат, пишат коментари, решават задачи в сайта, накратко – активни са.

Занапред Уча.се си поставя за цел да става все по-полезно на всички, които са жадни за знание, както и да улесни целия процес по учене, за да постигат децата по-високи резултати.

Според Дарин бъдещето в образованието е то да става все по-интерактивно, а учителят да стане ментор, а не лектор. Според него един ден уроците ще се гледат у дома, а в училище заедно с учителите ще се правят различни активности, които ще упражняват наученото, ще карат децата да бъдат проактивни, а учителите да ги насърчават в това да откриват нови неща и да им помагат.

Истината е, че онлайн образованието взима все по-голям дял в световен мащаб, като дава много по-лесна възможност да завършиш университет на друг континент без да напускаш страната си.

На финала попитах Дарин какво послание би отправил към родителите. Той със смях подчерта, че все още не е такъв, затова едва ли е в състояние да дава съвети на хора с деца, но подчерта, че най-ценното, което е получил от родителите си, е образованието.

Така че съветва родителите да инвестират в образованието и в децата си, защото в това наистина има смисъл.

Предлагаме ви и едно видео от Уча.се, за да видите за какво предлага платформата:

Благодаря на Дарин Маджаров за интервюто и се надяваме, че занапред Уча.се ще става все по-полезна платформа за обучение.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти