Нова учебна година – нови възможности

Нова учебна година – нови възможности
Снимка: Thinkstock

Всяко ново начало носи в себе си обещанието, че хубавото предстои. С всяка нова учебна година идва и надеждата за градивен диалог в училище – между ученици и учители, между учители и родители. Добрите взаимоотношения между възрастните съществено допринасят за това децата да се чувстват на мястото си в училище, да се чувстват защитени и вдъхновени.

Доброто взаимодействие между учителите и родителите обаче може да вдъхнови и самите възрастни. Особено, когато то се разширява по посока на по-активно включване на бащите в училищния живот.

Известно е, че мъжкият модел липсва в образователните институции. От една страна, учителската професия е силно феминизирана, от друга –  училището сякаш е запазена територия за майките и бабите на децата. Последните присъстват много по-често на родителски срещи и училищни тържества.

Какво се случва обаче, когато на бащите бъде обърнато специално внимание и те бъдат поканени да се включат в училищния живот на техните деца?

В много училища учителите вече имат отговор на този въпрос.* Според една голяма част от тях, присъствието на бащите в училище дава по-голяма сигурност и спокойствие на самите учители.

За децата (без значение от тяхната възраст!) участието на значимите мъже -татковци, дядовци, треньори и т.н.- в различни училищни инициативи носи не само радост от споделените преживявания, но им дава и самоувереност, и кураж да се справят с учебните задачи; подобрява взаимоотношенията им с връстниците.

За бащите поканата да се включат в училищни събития е признание за важността на тяхната роля в отглеждането и възпитанието на децата.

Дейностите за включване на бащите в училищния живот могат да бъдат най-разнообразни: тематични срещи; открити уроци; спортни празници и състезания; кулинарни изложби; арт работилници; четене на любими книги;  редене на пъзели; изработка на хранилки и къщички за птици; изработване и пускане на хвърчила с послания; подготовка на еко кътове в училище.

Има много начини бащите да се включат в училищния живот и така да се даде възможност на всички – родители, учители, ученици - да се видят  в нова, човешка светлина. Децата имат нужда да виждат фигурата на възрастния в училище и то не само в лицето на учителя.

Уважаеми учители, през новата учебна година използвайте всеки хубав повод да поканите бащите в училище и всички ще спечелите от това. Най-много - децата.

Уважаеми родители, използвайте всяка възможност да участвате в училищния живот на децата и всички ще спечелите от това. В името на децата.

На добър час!

*Преди една година в България стартира Национална кампания „Да бъдеш баща”, в рамките на която много училища и детски градини поканиха и включиха значимите мъже в живота на децата в своите учебни и извънкласни дейности.

Повече за кампанията научи ТУК.

Елена Велинова – координатор – Образователни проекти във фондация „Джендър образование, изследвания и технологии”, част от Национална кампания „Да бъдеш баща”

Прочетете още:

Баща – една дума, много емоции

Не отлагай да станеш баща!

Подкрепяй мъжа си, за да бъде добър баща

10 съвета за бащи на дъщери

Защо бащите не се оплакват

Благодаря ти, татко!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти