Невидимата детска болест

Невидимата детска болест
Снимка: Thinkstock

Когато малкото ни дете е с температура, винаги намираме приемливи обяснения - пробив на зъбчета, вируси, мокри крачета и настинки... И в повечето случаи е така. Но не винаги.

Защото едно от най-коварните заболявания в ранната възраст, което не се вижда, е инфекцията на пикочните пътища. Тя протича само с температура. Затова винаги, когато детето повишава температура без други белези на възпаление (зачервено гърло, отит, кашлица, разстройство, хрема), непременно трябва да се изследва урината, още по-добре и кръвната картина.

Обичайните антибиотици само замаскират проблема, без да го решават, възпалението уврежда бъбреците, те престават да растат, образуват се хронични възпалителни огнища и тези важни органи се увреждат постепенно и безвъзвратно.

Как можем да предпазим децата?

Не пропускайте профилактичните прегледи още по време на бременността.

Със съвременната образна диагностика аномалиите на бъбреците се откриват още преди раждането. На кърмачетата също се правят изследвания, които в никакъв случай не бива да пропускате –на шестия месец: ехография на бъбреци, кръв и урина, на една годинка също.

Профилактични прегледи се правят при постъпване в детска ясла и градина и на 3 и 5 години, учениците се изследват за белтък в урината веднъж годишно. И винаги, когато има съмнения за проблем с бъбреците. А такива са мътна урина, необичайна миризма на урината, отоци, необяснима температура, парене при уриниране.

Махнете памперса колкото се може по-рано. Той е инкубатор за бактериите (влага и топлина). При момичетата бактериалната инвазия е още по-лесна, уретрата им е по-къса и заразяването става по-бързо. Това се отнася особено ако има вече открита аномалия на пикочо-половата система, тя е предразположена към инфекции. Веднага сменяйте памперса, когато се напълни с изпражнения, дори бебето да е заспало.

Научете децата редовно да изпразват пикочния си мехур. Често в детските градини децата изпитват неудобство от общата тоалетна и „стискат” 7-8 часа. От една страна - в застоялата урина лесно се развиват бактерии, от друга - препълненият пикочен мехур се уврежда.

Децата трябва редовно да изпразват и дебелото си черво. Запекът също допринася за проблемите с пикочната система. Препълненото дебело черво притиска пикочния мехур и той не работи добре.

Приемът на течности, основно вода, е от изключително значение за здравето на бъбреците, а и за регулиране на запека. Много деца просто забравят да пият, затова контролирайте количеството на водата, в детската раничка трябва редовно да присъства бутилка с вода.

Не прекалявайте с месото, то е храната, която най-много натоварва бъбреците. Не става въпрос за вегетарианство, но не е необходимо на всяко ядене да присъства месо.

Наднорменото тегло не означава само риск от диабет и високо кръвно. Бъбреците при децата, които си похапват повече и имат в излишък килограми, са принудени да работят на по-високи обороти, износват се, появява се белтък в урината. А последният е индикатор за сериозен проблем.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти