Невероятните възможности на човешкото тяло

Невероятните възможности на човешкото тяло
Снимка: Thinkstock

Не е за вярване какво може нашият организъм.

Мислите, че телата ни са слаби, нежни и уязвими? Нищо подобно, ще се изненадате колко силни и приспособими сме всъщност. Ето някои факти:

Една от най-издръжливите части на нашето тяло е косата. Един косъм може да издържи натоварване до 3 килограма, а с плитка от коса може да се издърпа тежкотоварен камион.

Костите също са шампиони тежка категория, нищо, че водата в тях е 50%. Бедрената кост е 4 пъти по-здрава от бетон. Децата се раждат с повече на брой кости, отколкото имат възрастните. С течение на времето някои от тях се срастват.

Друг "железен" орган е стомахът. Той е в състояние да храносмели и бръснарско ножче. На всичко отгоре е и голям работохолик. За един човешки живот преработва около 50 тона храна, през него преминават 70 000 литра течности. А червата сами се пазят. Ако в тях попадне остър предмет, игла например, те се нагаждат така, че тя да излезе, без да пробие червото. Много рядко игла се забива в черво.

За едно денонощие човек отделя литър слюнка, литър жлъчен сок и три литра стомашен сок. За един човешки живот произвеждаме слюнка, достатъчна да напълни два басейна.

Най-силният мускул в човешкото тяло е езикът. Отпечатъкът на езикът е уникален за всеки човек, както пръстовите отпечатъци.

Цилиарният мускул (този, с чиято помощ окото фокусира) се съкращава по около 100 000 пъти дневно. Ако същото нещо се случваше и с мускулите на краката, щяхме да вървим по над 80 километра на ден. Човешкото око може да различи 10 000 000 цветови нюанса, само за сивото например, окото различава 500 негови нюанса. Големината на очите не се променя от раждането до смъртта. Затова децата имат толкова големи и изразителни очи, тъй като лицето им е по-малко.

Средностатистическите тестиси ежедневно произвеждат по 10 милиона чисто нови сперматозоиди. Това количество е напълно достатъчно да зачене цялото световно население за половин година. Сперматозоидите са най-малките клетки в организма. Най-големи са яйцеклетките.

А в ходилата ни се намират около 500 000 потни жлези, които са в състояние да генерират до половин литър пот дневно.

Някои хора хъркат с интензивност 60 децибела, но могат да достигнат до 80 децибела, което е еквивалент на звука на чук, който разрушава бетон.

Най-големият орган в човешкото тяло е кожата. Средностатистическият човек е обвит в над 3,5 килограма кожа с площ над 2 квадратни метра. В рамките на един живот ще смени близо 20 килограма от нея.

За половин час човешкото тяло произвежда топлина, достатъчна за кипването на 2 литра вода.

Човешкото обоняние е далеч по-слабо от кучешкото, но въпреки това можем да запомним 50 000 различни аромата.

Въздухът от човешкото кихане лети със 160 км/час, затова вирусите се разпространяват толкова лесно.

Ноктите на ръката, с която пишем, растат по-бързо. Ноктите порастват с 3 милиметра всеки месец.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти