Неочаквана причина за неспокоен сън и кошмари

Лека нощ, деца
Снимка: Thinkstock

Все повече родители се оплакват, че децата им не спят добре. Въртят се в леглата, пият вода по няколко пъти през нощта, бълнуват, сънуват кошмари. Всъщност, това е и семеен проблем, самите родители също не спят добре покрай децата си. Причините са много, но явно нещо в навиците на семейството пречи на добрия сън.

Я се огледайте какво става вечер, когато всички се приберат у дома. След тичане цял ден по задачи и незадоволително (и нездравословно) хранене, масата се разпъва е се започва, както си му е редът - замезване, питие, хапване. Дълго, напоително и с кеф. Децата много-много не се задържат на масата, но пък грабват различни лакомства и напитки и се "паркират" пред мониторите.

И така, похапвайки до лягане. Добре известно е, че яденето непосредствено преди сън повишава метаболизма и мозъчната дейност. Така мозъкът продължава да работи и това често води до неприятни сънища. Група американски учени са провели експеримент, в които взели участие 2000 души. Те консумирали сладолед, бонбони и всякакви лакомства 30 минути преди да заспят. Оказало се, че цели 70% от тях са сънували кошмари.

След това експериментът бил повторен, като участниците си легнали, без да са се нахранили непосредствено преди лягане. Резултатът бил впечатляващ, кошмарите намалели наполовина. Сега разбирате ли какво кара децата да не спят добре? Не може да се ляга гладен (и от това има кошмари), но ако се прекалява с храната, те са в кърпа вързани.

Когато се прекалява с храната вечер и си лягаме, мускулите не работят, "заспиват", а глюкозата се превръща в мазнини. Така обилното нощно хранене, освен че прави съня неспокоен, разваля и фигурата. Но това е външният ефект, по-сериозният е върху здравето – диабет, атеросклероза, сърдечни проблеми в по-късна възраст.

При децата късното хранене, и особено ако е обилно - създава и друг проблем. Около 40% от малките деца имат гастроезофагиален рефлукс в различна степен, тоест храната лесно се връща от стамаха към хранопровода. Когато стомахът е пълен и се легне, този процес много се улеснява. Тези деца се оплакват от оригване, болки зад гръдната кост, повръщане и кашлица през нощта, тъй като стомашните сокове стигат до трахеята.

Това със сигурност гарантира неспокойна нощ, често с кошмари. Затова вечер децата трябва да се хранят навреме, умерено и в никакъв случай да не консумират пържени храни и газирани напитки. Това е трудно, защото повечето още от кърмаческа възраст се хранят през нощта и имат устойчив навик. Как да го избегнем? С много упоритост.

Детето след втория месец трябва да не се храни през нощта, нито да пие течности в малките часове. Обикновено това не му е нужно, просто е навик (или спи в топла стая), или търси близост с майка си. Някои кърмачета трудно се отказват от нощното ядене, но стане ли детето на годинка, трябва решително да го откажете от лошите нощни навици.

Няма как то да се откаже от кърменето, ако майката е наблизо, то вижда в нея "една голяма сочна пържола". Дайте малкия лакомник през нощта на таткото, или на някоя печена баба-боец, която да издържи две-три нощи на напъните и детето ще спре да се буди.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти