Не тъпчете децата си

Не тъпчете децата си
Снимка: netinfo

Майките, които карат бебетата да ядат повече по време на закуска или обяд, накрая се сдобиват с тригодишни дебеланковци, сочи американско проучване.

Публикувано в списание "American Journal of Clinical Nutrition" проучване разкрива, че такива родители накрая постигат изключване на способността на децата да слушат сигналите за ситост, излъчвани от тялото им, което е начинът, по който мозъкът казва: "време е да спреш да ядеш".

Случва се бебетата да са злояди и родителите започват да се притесняват, че децата им не ядат достатъчно. Децата са заситени и не искат да ядат повече, но родителите продължават да настояват: "Хайде, маминото, папкай още!".

В предходни изследвания се е разчитало на въпросници, докато в настоящото учените са решили да наблюдават как точно се държат майките. Те са поканили 1 218 майки в лабораторията и за записвали 10-минутното ядене на бебето. Майките са идвали три пъти: когато бебето е било на 15 месеца, после на 2 и на 3 години. По общо правило, "натрапчивите" майки имали по-дебели деца, взимайки предвид и семейните доходи и расовата им принадлежност.

"Натрапчиво" в изследването е наречено поведение, принуждаващо бебетата да ядат, а не само да им се предлага храна, с изречения като: "Зная, че го обичаш, хайде, още една хапка!".

Децата в семейства с ниски доходи и от малцинствата общо взето са подложени на по-голям риск от надебеляване, отколкото бели деца от семейства от средната класа, проучването е показало, че майките им се опитват да регулират храненето.

Резултатите се повлияват и от обстановката в лабораторията и са различни от това, което се случва у дома. Сега изследователите се готвят да проведат наблюдения на място на семейства с ниски доходи.

И призовават родителите да се вслушат в съветите им: давайте на децата здравословна храна, но ги оставете те само да преценят колко да изяждат всеки път.

Според учените малчуганите усещат колко трябва да изядат. Често децата, за които родителите се притесняват, са с нормално тегло и развитие

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти