Не тормозете момченцата!

Не тормозете момченцата!
Снимка: Thinkstock

Ако имате мъжка рожба, всезнаещите роднини и приятели веднага ще започнат да ви дават съвети да "обработвате" половият му орган, защото иначе "само да знаете какви ужасии могат да се случат"...

За фимозата става въпрос. Под "фимоза" се разбира стесняване на кожичката, която обхваща главичката на пениса. При кърмачетата и малките момченца тя обикновено е залепнала за главичката и става подвижна години по-късно. Преди години лекари и родители насилствено отделяха кожичката (препуциум), което не само е много болезнено, но по разкъсаната кожичка остават белези и ръбци, които създават истинските проблеми.

Затова уролозите по цял свят алармират да не се тормозят малките момченца, фимозата е физиологично явление, което не изисква никакво лечение. Нещо повече, това състояние е много полезно за здравето на момченцето защото:

*Предпазва развиващият се пенис от изпражнения, бактерии и други вредни патогени. Това е особено важно в годините, през които се носи памперс, при което през повечето време бебето е в контакт със собствените си фекалии (ешерихия коли и други вредни бактерии/вируси);

*То играе защитна роля за развиващия се гланс (главичка) и предпазва от обезчувствяване и кератинизиране (загрубяване на кожата);

*Предпазва от инфекции на уринарния тракт.

Кожичката на главичката на пениса или т.н. препуциум не е просто кожен израстък, неговата вътрешна повърхност е подобно на лигавица с плосък епител и е населена с нервни клетки, наречени "Майснерови". Те играят роля на фини сензорни елементи, важни за чувствителността при половия акт и за сексуалната наслада. Казано иначе, природата се е погрижила за стабилното продължение на човешкия род.

Затова още преди 15 години ААП (Американската агенция по педиатрия) и българските детски уролози излязоха със становище, че фимозата е нормално състояние и не трябва да се пипат момченцата. При някои кожичката заема нормалното си място към третата година, при други по-рано или доста по-късно.

Някои специалисти, като известния детски уролог д-р Коиас открито обвиняма лекарите, които отстраняват рано фимозата в невежество. И смята фимозата за измислена диагноза, а обрязването за доходоносен бизнес без научно доказани ползи за здравето. Според него:

"Защо тогава се вдига толкова шум за отдръпването?! Защото много родители се страхуват, че, ако момчето не може да отдръпва кожичката, ще получава инфекции. Този страх, вероятно извира преди всичко от погрешната информация, подавана им от техните доктори и собствените им страхове от липсата на хигиена. Първо, родителите трябва да знаят, че няма абсолютно никаква нужда да се чисти под детския препуциум.

Смегмата (секретът) произвеждана от момчето е само отделяне на мъртви кожни клетки. Тя не е вредна и не е огнище на бактерии, дори има бактерициден (убива бактериите) ефект. Опитите да се почисти под кожичката на невлязло в пубертета момче е напълно ненужно и всъщност, е вредно.

Ненавременното забелване привнася вредни патогени, нарушава естествената флора, обезобразява тъканта, уврежда сложни структури и може да доведе до дългосрочни усложнения. Освен това, родителите трябва да знаят, че отдръпване на кожичката не е необходима функция през детството.

Отдръпването е създадено специално за сексуални отношения. Единствената функция, която детския пенис трябва да изпълнява през детството е уринирането. С други думи, ако едно момче може да уринира, то пенисът му прави точно това, което се иска от него." 

И така, не тормозете момченцата.

Грижете се за половите му органи, както се грижите за цялото тяло. Измивайте нежно с бебешки шампоан, без излишно дърпане. Времето ще се погрижи всичко да си дойде на мястото си.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти