Не отлагай да станеш баща!

Не отлагай да станеш баща!
Снимка: Thinkstock

За много хора все още преследването на кариерно развитие и/или по-дългият период на ергенски живот са по-приоритетни от създаването на семейство.

Въпреки че хората сме социални същества и по природа ни е заложено партньорството между мъж и жена с цел продължаване на вида, отлагането при много млади и здрави хора е факт.

Още по-жалко е, когато това се наблюдава по-често при мъжете - и то в най-активна възраст на полова зрялост, която е между 25 и 35 години.

Проучванията по темата все още са рядкост, но е лабораторно доказано, че от 30 до 50-годишна възраст, спермата на мъжа намалява с 30%, плува с 37% по-бавно, а и има 5 пъти по-голям шанс от деформации.

В днешната консуматорска и конкурентна среда, много мъже сякаш възприемат, че това да станат бащи ги спъва, дърпа назад и ги прави уязвими - и само мисълта за тези неща ги кара да се страхуват. Страх, че ще трябва да дават от своето време, от своите средства и от своята енергия за нещо, което ще им ограничи социалните и интимните контакти, т.е. „свободата“.

Но всичко това е повърхностно, защото касае единствено външни фактори - базирани на едно субективно възприятие за „щастие“. И тези външни фактори сами по себе си не могат да развият до такава степен личността, колкото може да го направи появата на детето в живота. Да бъдеш баща отключва най-силната вътрешна мотивация и те предизвиква да показваш най-доброто от себе си, включително и в кариерата.

Истинската мъжественост означава да развиеш пълния си физически и емоционален потенциал, да покажеш чувствата си, да споделяш и да се грижиш. Едва тогава, отдавайки се изцяло на семейството, можеш да изпиташ вроденото, вътрешното щастие, което не се влияе от външната среда. А това може да стане само, когато усетиш колко безсилен си пред детската усмивка и детския плач, когато се научиш да даваш безвъзмездна любов.

Затова не отлагайте и не се пестете! Дайте на близките си най-доброто от себе си - така че да покажете истинската си стойност!

В рамките на шегата, тук мога да изложа и няколко скрити ползи от това да си баща:

• В най-кратки срокове ще заякнат бицепсите и рамената от носене на детето. За по-равномерни мускули препоръчвам две деца - за всяка ръка по едно!

• Има голям шанс да свалиш част от излишните килограми.

• Ще започнеш да се грижиш много по-добре за себе си. Може би ще ходиш на лекар при първата кихавица.

• Поради спестените пари от вечерни излизания, закупуването на памперси, храна и дрехи няма да е проблем.

• Повече няма да се налага да се чудиш какво да правиш в свободното си време.

• Жена ти ще се съгласи да си купите по-голямата кола, която винаги си искал.

Споделете тази статия с всички ваши познати мъже, които все още се двоумят да станат бащи и се страхуват да предприемат тази стъпка в живота си.

Автор: Павел Тишев, татко на две деца

Статията е любезно предоставена от национална кампания „Да бъдеш Баща“, имаща за основна цел да насърчи и подпомогне развитието на бащинската грижа и отношенията между бащите (или значимите за децата мъже) и децата.  Над 180 организации и компании в цялата страна са се включили в кампанията като нейни съмишленици или посланици. „Да бъдеш Баща“ е част от международната кампания за подкрепа на бащинството MenCare, която се осъществява в над 30 страни на 5 континента. Повече за кампанията можете да научите ТУК.

* * *

Прочети още по темата:

Баща – една дума, много емоции

Подкрепяй мъжа си, за да бъде добър баща

Татко, не прегаряй!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти