Не им казвайте да млъкнат

Не им казвайте да млъкнат
Снимка: netinfo

Отношенията деца-родители не винаги са лесни, особено през време на пубертета. Вие обаче трябва да изградите в децата си доверие, така че когато те имат нужда от помощ и съвет да дойдат при вас. За това е много важен диалогът с малките.

Детето може да е още бебе, но вие трябва да се научите да го слушате, дори то да не може да говори. Това, че не е научило думите на езика ни, не означава, че няма какво да ви каже и не си заслужава да му обръщате внимание.

Воденето на диалог с децата още от ранна възраст ще им помогне да развият говорните си умения.

Освен това ефектът от един разговор между родител и дете е шест пъти по-голям, ако се води диалог, а не монолог от страна на възрастния.

Насърчавайте малчуганите да ви говорят, а не им правете забележки, че дрънкат прекалено много. Колкото повече детето говори, толкова повече подсилва познанията си.

Гледането на телевизия никак не влияе положително върху комуникативните умения на децата. Учените са на мнения, че за всеки час пред телевизора децата чуват със 770 думи по-малко от родителите си. Те установяват още, че децата, които гледат много телевизия отговарят на опит за разговор много по-рядко.

Всички заедно пред телевизора вечер, мълчат и гледат сериали, не е добър сценарии за успешно развитие на отношенията между деца и възрастни.

Родителите трябва да бъдат отворени към децата си и да им показват, че искат да общуват. Така малките ще се отпуснат и ще развият по-добре говорните си умения и мисловните си способности, и ще знаят, че майка и татко винаги ще ги изслушат и разберат.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти