Насоки за успешно онлайн поведение

Насоки за успешно онлайн поведение
Снимка: Thinkstock

Преди да оставите детето да напусне детските сайтове и да се отправи към социалните мрежи, е добре да поговорите за очакванията ви за поведението му онлайн. Задайте му насоки за успешно поведение, така че то да може да се възползва от всички прекрасни неща, които предоставя мрежата, като в същото време избягва клопките. Ето някои насоки от професионалните консултанти на Българската линия за онлайн безопасност, които да ви послужат при водене на този разговор:

Не лъжи за възрастта си

За детето 13 е магическо число. Това е необходимата възраст, на която то може да се регистрира в повечето социални мрежи. Всъщност няма нищо магическо в тази възраст. Тя просто означава, че сайтът не слага специални филтри за осигуряване на защитата на децата. Тогава детето става част от света на възрастните. Насърчете го да не лъже и да не се регистрира в сайтове, преди да е достигнало тази възраст. Тя не е избрана произволно!

Създавай приятелства (избягвай непознатите)

Научили сме този урок, когато сме били деца: не разговаряй с непознати. В днешно време обаче интернет дава анонимност и непознатите могат да изглеждат като приятели за децата. Разговаряйте с детето си да се свързва само с хора, които познава от реалния живот. Окуражете го да избягва непознатите онлайн и да общува повече с реалните си приятели.

Докладвай за нередностите

Припомнете на детето, че винаги може да сподели с вас, ако види нещо в мрежата, което го кара да се чувства неудобно. Също така, разгледайте заедно любимите му сайтове и открийте къде се намира бутонът "докладвай". Използвайте този бутон, когато е необходимо да уведомите администраторите на даден сайт за нещо нередно.

Не споделяй паролите и друга лична информация

Научете детето, че има неща, които са лични – като номера на банковата сметка, кода за алармата на къщата, паролите. Непознатите нямат нужда да знаят тази лична информация, както и приятелите не е нужно да знаят паролите. Поговорете за подходящите начини за отговор, когато някой му поиска лична информация, за да е подготвено, когато това се случи.

Подходящото онлайн поведение

Ако детето не би споделило нещо с родител, учител или друг възрастен, на когото има доверие, не бива да го споделя и онлайн. Припомнете му, че от думите може да боли, дори и когато са написани в интернет и да не вижда реакцията на другите. Ако детето ви види, че някой не се държи добре в мрежата, помогнете му да се почувства комфортно да сподели с вас.

И не на последно място, най-добрият съвет, който можем да ви дадем, е да разговаряте с детето си за сигурността и безопасността му онлайн още, когато заговорите за безопасността в реалния живот. Всеки път, когато го питате с кого излиза и по кое време ще се прибере, кой му се обажда, имайте предвид и онлайн аспектите и отделете време да поговорите за тях.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти