Над 300 български деца се учат на толерантност, лидерство и отговорност в Приключенско-образователна академия

Над 300 български деца се учат на толерантност, лидерство и отговорност в Приключенско-образователна академия
Снимка: „Забавно лято, грижовна есен”

Личностно развитие, връзка с другите, толерантност, отговорност, разбирателство и опазване на околната среда са част от уменията, които подрастващите ще развиват, чрез забавни игри, физически активности, екипни предизвикателства и театрални постановки.

Приключенско-образователната академия, която децата на възраст между 6 и 14 години ще посетят, е първата част от Програмата „Забавно лято, грижовна есен” – 2016, инициирана от Фондация BCause, в партньорство с Народно читалище “Бъдеще сега”.

Втората част от програмата е предназначена за възрастни хора, които ще могат да се възползват от специализирани медицински прегледи на място.

След успеха на програмата през 2015 г., тази година една от най-големите компании, производител на тютюневи изделия финансира провеждането на двете части на програмата в разширен брой тютюнопроизводителни региони и общини в страната – общините Сатовча, Крумовград, Кирково, Тутракан, Главиница, Ситово.

От 1-ви до 26-ти август тази година в дванадесет населени места – селата Сатовча, Слащен, Вълкосел, Кочан, Странджево, Бенковски, Искра, Цар Самуил, Стефан Караджа, Нова Черна и градовете Крумовград и Тутракан, повече от 300 деца, разпределени в 16 групи, ще посетят летните занимания.

Те ще се посветят на личностно развитие, екипна работа, наблюдателност, връзка с природата и света около нас чрез различни видове игрови модели, адаптирани към съответната възрастова група.

Няколко седмици преди старта на новата учебна година децата ще бъдат разделени в две основни възрастови групи.

Малчуганите от първи до четвърти клас ще се отдадат на приключения, подходящи за тяхната възраст, докато по-големите, между пети и седми клас, ще опознават света, развивайки качества като лидерство, самооценка, носене на отговорност и взимане на решения, себепознаване и презентационни умения.

В първото си издание Приключенско-образователната академия събра над 120 деца от селата Сатовча, Вълкосел и Кочан, които в продължение на 225 астрономически часа преоткриха любовта към знанието, надграждайки наученото в училище.

Тази година програмата се разраства като включва още два тютюнопроизводителни района, а желаещите да участват в Академията са още повече.

Това се дължи и на впечатляващите резултати, които екипите от треньори и педагози постигат за краткото време на работа с подрастващите.

 „Всички участници си тръгват с нов поглед към тяхното личностно развитие и отношение към природата. Ние работим в партньорство с училищата и учителите по места. За нас е много важно да надградим, това, което те учат в училище и да им дадем шанс да покажат на какво са способни в една различна среда. 

При нас децата усвояват знания и умения, за които в училище не винаги остава време.”  - споделят педагозите от Народно читалище „Бъдеще сега”. „Най-голямата награда е резултатът, който наблюдаваме в напредъка на децата след всяка програма.” – с гордост заявяват Теодор и екипът му. 

Липсата на оценки, наказания или отсъствия, които да стресират децата, им дава възможност да се отпуснат и чрез тази свобода да откриват свой талант, който до момента е бил в застой поради ангажираност или притеснителност.

 „В нашата програма сме оставили специално място за свободна игра с родителите във всеки ден от Академията. На това ниво се опитваме да обхванем и близките, които да се включат в преживяването и работата на децата.

В края на всяка седмица ще имаме театрално представление, измислено и представено от самите деца, с което да покажем на общността, какво са постигнали участниците в Академията през седмицата.” – споделя Теодор и допълва - „Чрез методи и ролеви игри децата имат възможност да развиват своите таланти, да повярват в себе си и да надградят това, което са научили в училище през годината. Образованието има нужда от външна професионална подкрепа, за да постига повече с децата, а те могат много повече, от това, което си мислим.”

Успехът на първото издание на лятната Приключенско-образователна академия, подпомагана и от местната общинска администрация, провокира организаторите да развиват и надграждат образователните модули, като по този начин даряват децата с незабравимо детство и щастлива ваканция.

А на финала на летните занимания в Приключенско-образователната академия всяко дете ще получи сертификат за участие.

Във втория етап на програмата „Забавно лято, грижовна есен”, Фондация BCause в партньорство с Фондация “Направи добро-Александровска” към Александровска болница организират специализирани медицински прегледи на място за възрастните хора от трите региона в страната.

Прегледите стартират през октомври и приключват в началото на ноември. Специалисти от Александровска болница ще проведат безплатни консултации в избрани центрове в общините Крумовград, Тутракан и Сатовча.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти