На свекървата (тъщата) с любов

На свекървата (тъщата) с любов
Снимка: Thinkstock

Като педиатър съм редовен наблюдател на епични войни между майки и баби при отглеждането на децата, затова преди време си позволих да напиша "Наръчник за баби".

Това по-скоро беше едно намигване към незаменимите роднини, в смисъл "мълчи и работи", ако искаш да ти е мирна главата... И напълно очаквано - младите майки ме аплодираха, а повечето баби ме оплюха.

В името на коректността и мирното съвместно съжителство следва да има и втора част от типа на "наръчник на снахата/дъщерята, когато ѝ гледат детето". Защото младите майки трябва да признаят, че колкото и носовете им да цепят небето, без помощта на бабите са полузагинали. И така, момичета, не може да си представите колко ще ви се улесни живота ако:

*Разберете навреме, че по-добра детегледачка от бабата няма. Без почасово заплащане, без условия, няма "не мога, няма недей"... И най-добрата бавачка е чужд човек, колкото и да е перфектна, тя не може да обича детето ви както родната му баба. А последната ще го гледа с много любов и старание (даже повече, отколкото е необходимо). На всичко отгоре вечер, като се приберете от работа, ще има и топла вечеря, прането ще е изгладено, къщата подредена.

*Сигурна инвестиция е уважаването на труда на свекървата/тъщата. Вие се изморявате от тичането по малкото хлапе, а представяте ли си какво натоварване е това за възрастния човек? Отчитайте, че вместо да си гледа живота и здравето, както правят нейните посестрими на Запад, тя се е заела да помага активно на младото семейство. Не забравяйте да ѝ благодарите, на бабата ѝ трябват две сладки приказки и един малък жест. Не пропускайте да я поздравите за празниците, подаръка, макар и малък ще разтопи сърцето ѝ.

* Внимавайте с претенциите. Може да не ви харесват някои методи на бабата при отглеждане на детето, но и тя не харесва всичко у вас, но обикновено си мълчи (особено ако сте снаха). А и дори да греши, тя е убедена, че го прави за доброто на детето. Можете тактично да си поставите условията с оправданието, че така е казал педиатъра, но не се престаравайте. Щом ви гледат детето, не може да имате прекалени претенции. Иначе си го гледайте сами, нали така?

* Пазете безценната помощничка! Не я претоварвайте, давайте ѝ почивка, и тя е човек. Ако ѝ изгорят бушоните, умирате прави! При всяка възможност ѝ осигурете почивка, среща с приятелки, екскурзия, санаториум. С нейната пенсия едва ли може да си позволи тези неща.Тя ще е щастлива, а вие доволни!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти