Мъжете без деца са по-нещастни

Мъжете без деца са по-нещастни
Снимка: Thinkstock

Мъжете без деца е по-вероятно да страдат от депресия от бездетните жени.

Британски учени, цитирани от БГНЕС, установиха, че мъжете искат деца почти толкова, колкото и жените, и се чувстват по-изолирани, депресирани, гневни и тъжни от жените, ако ги нямат.

Изследването, което ще бъде представено на годишната конференция на Британското социологическо дружество в Лондон днес, показа още, че влиянието върху мъжете и жените, които искат да имат деца, е различно.

Бездетните жени е по-вероятно да посочват лично желание и биологичен порив като основно влияние. Мъжете е по-вероятно да посочват културен, обществен и семеен натиск.

Робин Хедли от университета Кийли установил, че 59 на сто от мъжете и 63 нае сто от жените заявили, че искат деца.

От мъжете, които искат деца, половината се чувствали изолирани, защото нямат поколение, спрямо 27 на сто от жените. 38 на сто от мъжете изпитвали депресия, защото нямат деца спрямо 27 на сто от жените.

Един на всеки четирима мъже е изпитвал гняв, защото няма деца спрямо 18 на сто от жените, а 56 на сто от мъжете се чувстват нещастни, защото нямат деца спрямо 43 на сто от жените.

Силният пол обаче не чувстват вина, заради това че нямат деца, докато 16% от жените се чувстват отговорни.

"Малко са изследванията на желанието за бащинство при мъжете. Моето изследване показва, че бездетните мъже и жени участници имат еднакво желание да станат родители, а мъжете изпитват по-голям гняв, депресия, тъга, ревност и изолация от жените и сходно ниво на копнеж.

Изследването опровергава общоприетото схващане, че жените е много по-вероятно да искат деца от мъжете и че те изпитват по-дълбоко цяла гама от негативни емоции от мъжете, ако нямат деца", заяви Хедли.

Той осъществил проучването си сред 27 мъже и 81 жени, които не били родители, използвайки онлайн въпросници. Участниците били на възраст от 20 до 66 години, като средната им възраст била 41 години. 

Що се отнася до данните в България, то е установено, че има над 350 000 бездетни семейства, като в 49% от тях е ззаради мъжкото безплодие. Мъжете се срамуват да признаят проблема си, крият го и прибягват до самолечение. Прочетете повече по темата тук.

От друга страна бащата играе ключова роля в грижите за децата или също може да съпреживява бременността на партньорката си. Прочетете повече по темата тук.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти