Митове за тийнейджърите, технологиите и интернет

Митове за тийнейджърите, технологиите и интернет
Снимка: Thinkstock

Ще ви запознаем с някои от митовете за тийнейджърите, технологиите и интернет, на които често се натъкваме и които е добре да поставяме под въпрос.

1. "Тийнейджърите са зависими от технологиите."

Често, когато се говори за това, се има предвид постоянната нужда на тийнейджърите да бъдат във виртуалното пространство. Тук е важно да се отбележи, че интернет не е просто технология – той е "хора". Тийнейджърите се привързват към свързването с други хора (приятели), не към екраните.

Дана Бойд, учен, който изследва младежи, дискутира тази тема в книгата си "It’s complicated" ("Сложно е"). "Тийнейджърите не са зависими от социалните технологии, те са зависими един от друг." Boyd също подчертава, че повишените изисквания към съвременните тийнейджъри и претоварените им графици водят до юношество с твърде ограничено време за общуване в сравнение с предишните поколения. Извод: тийнейджърите нямат странни и притеснителни отношения с технологиите. Те просто търсят нови контакти и отвъд екрана често е най-лесната, а понякога и единствена, опция.

2. "Пращането на SMS и чат-съобщения ги прави глупави."

Всъщност се случва по-скоро обратното: уменията на тийнейджърите за писане и четене се подобряват от хилядите SMS-и, които си изпращат ежедневно. Изследванията в тази област потвърждават, че манията на тийнейджърите да пращат SMS-и и туийтове развива тяхната грамотност, тъй като прекарват много време в измисляне на думи и писане на отговори. Кой би искал да откаже младите хора от нещо, което ги кара да четат повече, и то по техен избор?

3. "Интернет скъсява обсега на вниманието при тийнейджърите до 2 секунди."

На практика интернет прави тийнейджърите по-малко пасивни. Там те си взаимодействат с източника на забавление директно, като потребители на социални мрежи, като създатели на алтернативно съдържание и като търсачи на информация. Те се свързват един с друг, пишат истории и идеи, формират онлайн общности, измислят нови начини за изразяване и общуване.

4. "Колкото повече време прекарват пред екрана, толкова по-антисоциални стават."

Общуването онлайн е важна част от живота на повечето възрастни, както в личните взаимоотношения, така и в професионалните. Добрите социални умения онлайн ще продължават да бъдат толкова важни, колкото са сега (а може би и по-важни) за съвременното поколение тийнейджъри. Възрастните много често подценяваме онлайн комуникацията и ограничаваме достъпа на тийнейджърите до технологии в името на "по-здравословните" им взаимоотношения.

Ако искаме да помогнем на тийнейджърите да развият пълноценни взаимоотношения като възрастни, трябва да ги научим на социален етикет, което означава да оценяваме значимостта както на онлайн, така и на офлайн приятелствата.

5. "Тийнейджърите не обръщат внимание на сигурността си онлайн."

Повечето тийнейджъри са израснали със социалните технологии и поради това добре разбират как да разграничават личното от публичното пространство. Факт е, че много тийнейджъри използват никнейм или измислено, а не истинското си име.

Според Danah Boyd мнението, че днешните младежи не обръщат внимание на сигурността си онлайн, е погрешно. "Разбира се, че има тийнейджъри, които излагат твърде лични неща, но има и много възрастни, които го правят. Повечето тийнейджъри внимават за личната информация, която качват в интернет, като внимават и за публичните си прояви."

Като родители не бива да се плашим от любовта на тийнейджърите към технологиите. Нека ги оставим да ни научат как и защо ги използват и да надникнем в ангажирания, изпълнен с динамика и вълнения свят на тийнейджърите в мрежата.

Екипът на Асоциация Родители

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти