Митове за синдрома на Даун

Децата със синдром на Даун не бива да бъдат игнорирани
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В обществото ни се знае малко за хората със синдром на Даун. Много двойки предпочитат да оставят детето си в сиропиталища, а повечето хора смятат, че това е вид заболяване, което се лекува. Малцина са тези, които са наясно, че децата Даун са изключително любвеобвилни и способни да се развиват и възприемат в условията на любящо семейство и адекватна помощ.

Синдромът на Даун е генетично заболяване, при което в човешките клетки се намира допълнителен хромозом. Излишната 47-ма хромозома води до някои физиологични особености. Най-често - по-бавно развитие, здравословни проблеми, особено сърдечно съдови.

Всъщност децата с този синдром неправилно биват наричани болни или поразени от него. Правилно е да се каже, че детето е със синдром на Даун, а не болно от него. Децата с него имат проблеми в развитието си и някои ограничени възможности, но са способни на определено обучение и дори могат да работят, стига социалната среда да е адекватна на нуждите им - нещо, което за сега в България е трудно достижимо.

Децата с Даун не могат да се развиват и обучават
Изказването може да е само на човек, който не е запознат със спецификата на синдрома или който е наблюдавал деца, лишени от родителски грижи. Без семейната любов те не могат да се развиват ефективно. Грижите и топлината на близките, емоционалната подкрепа и внимание са основния стимул на дези деца. Добре гледаните и обгрижвани с любов деца се развиват, спортуват, ходят на детска градина и учат с успех чужди езици.

Хормоналните проблеми у родителите обуславят и появата на Даун у детето
Това не е доказано и няма основание да се смята, че е причината за появата на Даун. Според статистиките едно на всеки 700 деца се ражда с този синдром. Като такива се срещат по всички краища на земята, независимо от климатичния пояс, народността или пола. Възрастта на майката, начина й на живот, навиците или цвета на кожата й нямат никаква връзка с пяовата на Даун синдром у детето.

Представляват опасност за обществото
Отново пълна измислица. Децата със синдром на Даун могат да ви покажат не агресия, а искрена любов. Те са обичливи и дружелюбни, но разбира се всяко дете си има свой характер и настроения, както у всички останали.

По-добре е да се отглежда в специализирани детски заведения
Няма институция, която да замени семейството пълноценно. Най-доброто за едно дете е да расте при майка си, баща си, братчетата и сестрите си. Дори има термин, описващ състоянието на децата, които престояват дълго в институциите - синдром на хоспитализма. Той се характеризира с нарушение на психическото и личностно развитие, предизвикано от отделянето на бебето от майка му и престоя му в чуждото място. Най-голямото нещастие за едно дете не е синдрома на Даун или друг проблем, а отсъствието на родителската любов.

Среща се рядко в България
Напротив, у нас се среща точно толкова, колкото и в другите европейски държави. Смятаме, че не са толкова, защото в страната ни липсват условия за отглеждането им, адекватна социална помощ и нормално отношение на обществото към тях. Така не всички от тези деца посещават училища и детски градини, нямат възможност за работа и не можем да ги видим често в обществото. Освен всичко, голяма част от родителите се отказват от децата си и ги оставят в домовете за сираци, където са затворени зад стените на институцията.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти