Мисия: есенно забавление

Мисия: есенно забавление
Снимка: Thinkstock

Есента е пъстроцветна и прекрасна и вдъхновява за много игри и творчество.

В хубавите дни излизайте на разходка навън и събирайте съкровища. Листа, клонки, кестени, жълъди, шипки - всички те могат да се претворят в забавни игри, от които детето много да учи.

Есенни мисии

Самото търсене на материалите може да е забавна игра. Направете предварително картончета с мисии. Детето трябва да ги тегли едно по едно и да ги изпълнява. Мисиите може да са: намери една торба кестени; събери 5 червени/ жълти/зелени/кафяви листа; подскачай като зайче/ снимай къщичка за птички и т.н. Съобразете мисиите с възрастта и интересите на детето създайте възможности да учи повече за разнообразието на природата в този сезон.

Есенен хербарий

Приложете есенни цветя и всякакви други растения, които са впечатлили детето. Към хербария добавете и снимки от разходките навън. За да оформите хербария Ви трябват – листове, папка, в която да ги сложите, лепило или тиксо и дебели книги или други тежести, за да притиснете приложените растения. Съхненето продължава около седмица, но резултатът е забележителен.

Апликации от есенни листа

С малко фантазия листата може да се превърнат в слон, жираф, мечка, зайче и какво ли още не. Осигурете хартия, лепило и ножица и оставете детето да твори.

На страниците на „Детето играе“ може да видите много идеи за апликации и още игри за деца във възрастовата група 0-5 години.

Мозайка

Използвайте кестените, шипките , жълъдите и черупките от орехите, за да направите мозайка. Стимулирайте детето да си представи какво иска да изобрази, преди да започне да работи.

Принт от листа

С боички оцветете листата, а след това отпечатайте върху хартия. Получават се интересни пъстри принтове, които от своя страна може да се оформят в различни пана и картини.

Макет на есенна гора

Дайте на детето бързосъхнеща глина/ пластилин/ тесто за игра, боички и всякакви природни материали, които ви се намират под ръка. Идеята е да направи макет на есенна гора.

Икебана

Направете си есенна икебана. Това е древно японско изкуство, с което може да се възпитава вкус и отношение към живота.

При икебаната композицията се оформя само с най-необходимото, търси се деликатността, простотата, а растенията се оформят в 3 основни линии: небе, земя и човек. По време на изработването не се говори, за да може човек да се съсредоточи върху духовния аспект на изкуството, да наблюдава природата и да се наслади на неща, които иначе пропуска. Икебаната учи на търпение, да ценим красивото, как да общуваме с природата, как да релаксираме.

Прочетете още: 

Тебеширени магии за парка

Игри за децата, когато сме вкъщи

Важните уроци за деца, но не училищните

Как да развием езиковите умения на детето

Как да помогна на детето ми да се справи с разочарованието?

Да помогнем на децата да разберат времето

Как да възпитаме децата, за да имат самочувствие

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти