Меню, забранено за бъдещи майки

Меню, забранено за бъдещи майки
Снимка: Thinkstock

Няма как бременната жена и кърмачката да е спокойна и щастлива, ако ѝ се забраняват хиляди неща.

Тези жени не са болни, просто трябва да се съобразяват с особеното си състояние като не се прекалява с някои храни, но без да се лишават драстично.

Няма нищо лошо да се поглезите с чаша ароматно кафе и парче шоколад например. За да не се прекалява с кофеина, не прекалявайте с кафетата и избирайте марки със 100% арабика, този сорт е ароматен и с по-ниско съдържание на кофеин, отколкото робустата.

За алкохола е ясно, но два пръста леко питие в чашата при повод няма да навреди.

Избирайте пресни храни без консерванти, оцветители, подобрители и т.н. Ако ви се яде кекс например (не че се препоръчва), направете си, а не купувайте от магазина готов с година срок на съхранение. Избягвайте и храна от топлите витрини в супермаркетите. Прекаленото овкусяване и мариноване будят съмнение за свежестта и качествата на продукта.

Нещото, което трябва непременно да се избягва, е недопеченото месо, аланглето. Добрата топлинна обработка унищожава всички бактерии, докато в недоопеченото месо могат да се развият салмонелоза, листерия, токсоплазмоза и др. инфекции. Не всички засягат плода, но при едно тежко заболяване на майката косвено се засяга и бебето. Затова са неподходящи и сурово пушените колбаси и риби, рохките яйца, кремове, застройки и десерти, приготвени със сурови яйца. Не се лишавайте от яйцата, те са ценен източник на белтъчини и витамини, но трябва да се варят поне 7-8 минути.

Потенциално опасни са и сините сирена като източник на листерия и токсоплазмоза. За разлика от тях, обикновените сирена са приготвят от пастьоризирано мляко и тази опасност е избегната. Ако все пак не можете без синьо сирене, пригответе го като добавка към сосове след термична обработка.

Рибата е безценна храна, тя съдържа така полезните омега масни киселини, полезни за развитието на бебето. Но в последните години в световния океан се натрупа значително количество живак, който се поема и от рибите. Колкото рибата е по-голяма, толкова вероятността да има живак е по-голяма, защото е живяла по-дълго. Затова не се лишавайте от риба, ако я обичате, но избирайте по възможност прясна и по-дребна. Смело си хапвайте пъстърва, тя не вирее в замърсени води, а само в чисти планински.

Ако решите да изключите рибата от менюто си или не ви харесва, може да си набавите полезните мазнини с ленено, орехово, рапично олио и зехтин. Или да добавяте смляно ленено семе, сурови слънчогледови и тиквени семки към салатите. 

Плодовете и зеленчуците са безспорен лидер сред полезните храни. Но внимавайте с нискостеблените –ягоди, салати, пресен лук, зелени подправки, репички. Те могат да бъдат замърсени с яйца от паразити от изпражненията на животните, основно кучета и котки. Затова идеално измивайте тези продукти, най-добре с ръкавици.

Пийте любимия си фреш, но по-добре си го направете вкъщи от добре измити продукти. Едва ли в магазина и по заведенията се престарават с миенето на плодовете и зеленчуците.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти