Природен лек - тиквени семки

Природен лек - тиквени семки
Снимка: Thinkstock

Тиквеното семе е невероятно вкусно и едновременно с това изключително полезно.

Това е напълно логично, имайки предвид, че тиквите, от които произлиза, са една от най-пълноценните, засищащи и хипоалергенни храни. То съдържа в концентриран вид безброй много важни за качествената обмяна вещества витамини, микроелементи и ензими.

С повече подробности разказват от Zdravduh.com

Най-старите свидетелства за консумацията на тиквено семе са датирани около 7000 години пр. Хр в древни пещери в Мексико.

Американските индианци не само го включвали в менюто си, но и го използвали в лечителските си практики. То е предпочитана храна и в Древна Гърция. 

Освен, че са на били на почит още в античния свят, тиквените семки са широко използвани в кулинарията и днес, поради редицата ползи за здравето, които предоставят. Ето им кои са те. 

*Те съдържат ценни микроелементи

На първо място трябва да се спомене цинка, който помага, за да имаме красива и гладка кожа, както и здрава костната система. Освен това тиквените семки са източник на фосфор, калий, калций, манган, желязо, мед и селен. Целият този ценен комплекс от минерални вещества ни поддържа енергични, предпазва от остеопороза, анемия и охидативен стрес.

*Тиквените семки включват в състава си ценни витамини

Витамините от група В действат благотворно върху нервната система и помагат за намаляване на лошия холестерол. В тиквените семки се съдържат още витамин А, С, Е и К. Наличието на толкова мощен антиоксидантен комплекс превръща тиквените семки в ценна храна в борбата със стареенето на клетките и рака. Витамин К, от своя страна, помага за съсирването на кръвта. Особено ценен е приемът му при хора със завишени нива на кръвната захар. 

*Списъкът с ползите от тиквените семки не свършва дотук

Те са източник на L-триптофан - аминокиселина, която се преобразува в серотонин и помага за по-добър сън и избягване на депресивните състояния. 

Фитостеролите в тиквените семки са нещо като растителна форма на животинския холестерол. Те помагат за намаляване нивото на лошия холестерол (LDL) в организма.

Тиквените семки помагат да се избегне формирането на бъбречни камъни, имат противовъзпалително действие и облекчават артритните болки, изключително ефикасно премахват паразити и глисти и е препоръчително да се консумират от малки деца. Маслото от тиквени семки се предписва и срещу увеличаване на простатата.

Препоръчително е, ако си ги приготвяте вкъщи, да ги печете не повече от петнайсетина минути, за да запазите възможно най-много от безценните съставки.

Можете да ги хапвате и сурови, или да си купите студено-пресовано тиквено олио. Обелените и счукани тиквени семки са идеално допълнение към домашно приготвения хляб, салатите и дори някои супи

Въпреки, че консумирани в големи количества, тиквените семки са доста калорични, експертите съветват да разнообразяваме менюто си с тях, за да се радваме на добро настроение и здраве.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти