Лекарствата без рецепта са опасни

Лекарствата без рецепта са опасни
Снимка: Thinkstock

Вместо да висим пред лекарските кабинети, най-лесно е да отидем до аптеката и да си купим лекарства, същите, както при предишното заболяване. И се мръщим, ако аптекарката не ни ги даде без рецепта.

Тази практика може да бъде опасна, особено за децата.

Детският организъм има специфични особености, обмяната на веществата е по-бърза и лечението трябва да е само под лекарски контрол. Колкото по-малки са децата, толкова самолечението е по-опасно.

Дори обикновени капки за нос могат да натровят малкото дете, внимава се даже с кремовете за мазане на детската кожа, да не говорим за по-сериозните лекарства. Дозата на лекарствата за деца е другият ключов момент.

Тя се определя спрямо теглото (не е стандартна както при възрастните), възрастта и тежестта на болестта.

Затова намесата на лекаря е задължителна. Най-неразумно е при здравни проблеми да се купи същото лекарство както при миналото заболяване и да се даде на детето. Но болестите са различни, състоянието на детето също.

Резистентността  е другата сериозна причина за контрол върху лекарствата. Много майки сами си назначават антибиотик според джоба, който купуват от аптеката. Дозата е по спомени от предишно заболяване. На третия ден детето е по-добре и те спират лечението, да не го „тровят”. При краткотрайно лечение и недостатъчна доза бактериите не загиват, само временно спира тяхното развитие. След кратко време се съвземат и отново атакуват. Така болестите хронифицират.

Бактериите постепенно си изработват защитни механизми срещу антибиотиците и последните вече не им действат. Стават резистентни. Фармацевтичната индустрия постоянно работи върху проблема като измисля нови лекарства, но при масовото и неправилно използване те следват пътя на предишните си събратя.

Единственото решение е да не се злоупотребява с антибиотиците, ако за всяка лека настинка или вирусно заболяване се използват, ще дойде време когато няма да има с какво да лекуваме пневмониите, менингитите и другите тежки заболявания. Затова по цял свят антибиотици и повечето лекарства се отпускат само по лекарско предписание.

Пристрастяването е друг сериозен проблем. Някои хора толкова се влюбват в дадено лекарство (основно обезболяващи и антидепресанти), че го ползват години наред. И понеже то в един момент престава да действа, те постоянно увеличават дозата за поддържане на ефекта, докато се стигне до нежелателни последствия.

Което става лесно при безконтролното продаване на лекарствата. Най-прост пример-капки за нос, на момента те отпушват носа, човек започва да диша добре и постоянно увеличава дозата за поддържане на комфорта.

Докато лигавицата се увреди дотолкова, че започва да не може да се диша не от хрема, а от тотално увредения нос. Същото е и с лекарствата срещу главоболие, за стомах, за успокоение на нервите и т.н.

С рецепта или не, спазвайте строго препоръките на производителя! Винаги, когато купувате лекарство прочетете упътването. Ефикасността на лекарството зависи от дозата и начина на приложение, специфичен за различните медикаменти.

Едни лекарства се пият на гладно, други по време или след храна, трети вечер, четвърти сутрин, някои дори прав и т.н.  При децата много важно е правилното разреждане на гранулите. Ако водата не е колкото трябва означава или по-малка, или токсична доза.

Още теми от д-р Андреева:

7 "чистача" поддържат здравето ни

Как да предпазим децата от кърлежи

Сладкото лекарство: бананите

Капризите на времето ни разболяват

За всяка кашлица си има лекарство

Не прекалявайте с лекарствата при температура

Не пропускайте нищо от най-интересното, най-коментираното и най-четеното през седмицата, като се абонирате за нашия седмичен бюлетин тук >>>

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти