Колко са опасни хлебарките

Колко са опасни хлебарките
Снимка: Thinkstock

Детето ви постоянно е с хрема, пъпки се появяват без причина, често има разстройство, вкъщи кашля постоянно и спира чак като излезе навън.

Обвинявате вируси, детската градина, студа, ходите по лекари и изследвания… А забравяте, че вкъщи има неканени гости.

Нахалните хлебарки, които устояват на всичко, даже на радиацията. Гадните насекоми са не само грозна гледка, те са вредни за здравето. Малките деца, с тяхната незряла имунна система, реагират много по-бурно на дразнителите, отколкото възрастните.

Алергията към хлебарки все по-често се доказва при тестовете, но те носят и други беди. Минавайки по канализацията, по бани, тоалетни и кухни, те пренасят повече от 40 вида зарази! Салмонела, дизентерия, хепатит А, холера и т.н.

През повечето време се спотайват в цепнатини и процепи, основно в кухнята и банята, и когато огладнеят, тръгват на лов за храна. Хранят се с всичко органично, любими са им всички храни, които съдържат захар, скорбяла и мазнина.

На практика обаче са всеядни, похапват дори от лепилото на тапетите и вестници. Като истински домошари обичат комфорта и затова предпочитат топличкото зад хладилника, около печката, микровълновата, банята, мивката. Но най-лошото е, че те никога не напускат къщата доброволно, а често и принудителните мерки не помагат.

Дотолкова са се приспособили към традиционните средства срещу тях, че вече си похапват от отровата и си живуркат доволно. Затова, ако искате да се отървете от гадинките, трябва да положите много усилия, и то не кампанийно, а ежедневно.

Ако живеете в блок, локалните мерки в жилището ви не са достатъчни. Трябва да се напръскат с отрова мазетата, таваните и всички апартаменти, в противен случай, дори да унищожите вашите хлебарки, след няколко дни ще дойдат тези от съседите. Хигиената в жилището трябва да е перфектна, да не се оставят неизмити чинии, остатъци от храна, неизхвърлени кофи с боклук, хляба и всички хранителни продукти да са плътно увити в хартия или найлон така, че да не привличат насекомите.

Почиствайте редовно пространствата зад хладилника, фурните (изкипялата мазнина е гурме за хлебарките), тостера (не забравяйте за трохите вътре). Не разрешавайте на децата да се хранят извън кухнята и да разнасят храна из цялата къща, внимавайте и за храната, която разнасят домашните любимци.

Запечатайте всички пукнатини в мазилката, особено около мивката и банята, за да ограничите достъпа на хлебарки до дома ви. В борбата с тях без химия няма как да стане. Поставете специални капани (примамки) с отрова близо до местата, където излизат насекомите, напръскайте с подходящи спрейове.

Не се отчайвайте, ако някой не помогне, има толкова средства, че все някое ще е ефикасно. Такива са даже някои за растителна защита, продават се в селскостопанските аптеки. Но с отровите трябва да сте нащрек, когато вкъщи има малки деца. Те са много любопитни и примамката може да бъде пипана, дори изядена от тях.

Затова стриктно спазвайте указанията, дадени от производителя. Ако не можете да се преборите сами с хлебарките, потърсете специализираните фирми за пръскане па домовете. Тяхната помощ ще бъде наистина ефикасна, ако се напръска цялата сграда.

Хлебарките не са единственият досадник вкъщи. Който е имал мравки знае, че няма лесно отърваване от тях. Домашните мравки са от вида фараонови. Дори няколко "фараонки" да ви дойдат на гости, те бързо се размножават и превземат жилището и храната ви. За да ги премахнете, мерките са същите, както при хлебарките.

Ако къщата ви е чиста и без храна на показ, добре уплътнена, те бърза ще я разлюбят. Но първо трябва да се напръска със спрей против мравки, който се продава по аптеките и магазините. Намерете пътя на мравките и на него поставете миризми, които ги отблъскват – терпентин, листа от домати, джоджен, магданоз, стрити дървени въглища.

Бълхите, другите досадници вкъщи, са скокливи насекоми, които трудно се забелязват, още по-трудно се ловят. За наличиено им се досещаме от малките черни точки (изпражненията на бълхите) по спалното бельо и по характерните ухапвания по кожата – малки червени петънца с център в средата.

Пренасят се основно от животни, затова децата често се връщат "разкрасени" след гости на село. Домашните любимци също носат бълхи вкъщи, пренесени от уличните животни.

С бълхите борбата е още по-тежка. Всички дрехи и спално бельо трябва да се изперат при висока температура. Кучето трябва редовно да се проверява след разходка и да се вземат превантивни мерки – специална каишка против бълхи и др. по препоръка на ветеринаря. Една бълха снася над 1000 яйца под килимите, в процепите и на други места, затова важна част от борбата с тях е щателно почистване на къщата. След това се прилагат средства против бълхи от аптеките.

Дървениците са нощни насекоми, които се хранят с кръвта на човека и другите топлокръвни, като най-активни са при изгрев слънце.

Грешно е да се смята, че мръсотията привлича дървениците в дома, за разлика от другите насекоми. Привлича ги топлината на човешкото тяло и въглеродния диоксид, който издишваме, но въпреки това почистването заедно с пръскането на препарати е добра мярка в борбата срещу тях.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти