Колко опасен е стресът по време на бременност?

Колко опасен е стресът по време на бременност?
Снимка: Thinkstock

През деветте месеца на бременността жената трябва да вземе под внимание куп неща и да е особено внимателна и прецизна към начина си на живот.

Редица проучвания доказват, че чувствата, които вълнуват майката, се отразяват и на плода, както и слушането на музика и четенето на глас.

Сега изследване на Кралския колеж в Лондон (King's College) доказва, че силният стрес и нервите дават отражение върху здравето на детето години след раждането.

Учените са анкетирали 150 бременни жени. Те са били разпитани в началото и в края на бременността относно това какви стресиращи и натоварващи събития има в живота им за този период.

Четири години по-късно същите дами са отговаряли отново на въпроси от същите учени, но вече свързани със здравето на децата им.

След анализиране на резултатите се оказало, че има ясна връзка между стресът, който майката е преживяла по време на бременността и здравето на детето в по-късен етап.

Всякакви неща от нещастие в семейството до уволнение, трудна бременност или преживяване на голям стрес, следствие страх могат да се отразят зле на плода.

Изследователите търсят връзката в промяната в хормоналния баланс на майката, което се отразява на изграждането на имунната система на детето.

Учените посочват, че детето е уязвимо не само през първите две години от живота си, но още от пренаталния период.

Оказва се, че много жени страдат от депресия по време на бременността си. Разбира се, всички мислят, че щом жената очаква дете, значи в главата й се въртят само щастливи мисли, но не винаги е така. Често бъдещите майки са притеснени от различни проблеми, както и от страха от раждането.

Също така хормоните им  се бушуват, тялото се променя и всичко това не винаги води до радостни емоции. От изключително значение е подкрепата на партньора и семейството в тези моменти.

Бременната жена трябва да получава максимално разбиране, да се чувства комфортно и спокойно. Предишни проучвания са свързали силния стрес по време на бременността с понижаване на коефициента на интелигентност при децата, както и чувството за безпокойство.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти