Кой е отговорен за възпитанието на безопасно онлайн поведение?

Кой е отговорен за възпитанието на безопасно онлайн поведение?
Снимка: Thinkstock

Детето учи непрекъснато чрез общуването и взаимоотношението със значими за него хора и чрез наблюдението на поведението им. Това се отнася за всяка сфера от живота, включително интернет поведението и общуването. Вероятно повечето родители знаят поне 10 важни и полезни правила за онлайн безопасност.

Това обаче сякаш невинаги е достатъчно, за да се чувстваме напълно спокойни за децата си. А  те пък от своя страна понякога ни изненадват със съвсем нови и неочаквани действия. Разбира се, няма начин да предвидим всяка стъпка на порастващото и все по-самостоятелно дете, нито пък има как да предскажем следващата социална мрежа или технология, която претендира да революционализира онлайн света. За да се чувстваме по-уверени в думите и напътствията си обаче, можем да направим няколко неща.

Първото е да помислим сами за себе си кои са най-важните неща, които искаме детето ни да знае относно интернет пространството. Най-силните послания са тези, в които истински вярваме. Mнението на експертите може да ни помогне да разберем в по-голяма дълбочина проблема, а готовите правила за онлайн безопасност са от полза, за да формулираме по-ясно мислите си, но истинското послание идва от нас самите, в качеството ни на хората, които желаят най-доброто за детето ни.

Затова не подценявайте собствените си размисли по темата "Интернет", а направете втората крачка и смело ги обсъдете с вашия съпруг, партньор или друг значим човек, отговорен за възпитанието на детето. Може да се окаже, че вашите вълнения са сходни с тези на другия човек. Ако ли пък не, това е добър повод да започнете разговор за интернет безопасността и да провокирате  своя и на другия родител интерес към онлайн заниманията на детето.

Мненията и на двамата родители са от огромно значение. Понякога те се разминават, но със сигурност има с какво да се допълнят. Децата виждат своите мама и татко като най-силните, най-умните и най-добрите и безрезервно вярват, че това са хората, които ще успеят да ги защитят във всяка ситуация, в която детските сили не достигат.

Затова е важно двамата родители или хората, които се грижат за детето, да говорят с него за интернет заниманията му честно и искрено и да му показват света в мрежата през собствената си гледна точка. Това освен, че обогатява репертоара на детето, му показва също, че мама и татко са заедно по отношение на конкретна тема, дори да имат различия.

Важен аспект на онлайн поведението, свързано с възможни рискове, е изграждането на идентичност в мрежата. Всички горещи фенове на Facebook, Ask.fm или Tumblr упорито се опитват да изразят себе си по начин, който да впечатли и да привлече внимание. И за момичета, и за момчета самочувствието се базира освен върху възможностите им и върху техните взаимоотношения, приятелства и усещане за приетост от останалите.

В интернет чувството за одобрение може да се постигне бързо и понякога дори лесно – колко време отнема един лайк, пост или споделяне? Какви снимки публикуват обаче младежите в социалните мрежи, може да се окаже от ключова важност за по-нататъшното им личностно и дори професионално развитие.

В работата си Българската линия за онлайн безопасност често се среща с неприятни ситуации, в които разголени и провокативни снимки са повод за изостряне на конфликти и подигравки. Когато и двамата родители имат здрава връзка с детето, то е много по-уверено в себе си и в качествата си, така че да търси внимание и одобрение по безвредни за него начини.

Още от детството, та до тийнейджърството, добрата връзка е важна, тъй като чрез нея децата учат от майка си и баща си различни модели на поведение и отношение към света. Когато пък изникне проблем, който се нуждае от намесата на възрастен, безусловната подкрепа и обич и на двамата родители са ключови, за да преодолее младият човек трудността.

Екипът на Асоциация Родители

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти