Кои са техно играчките на децата?

Кои са техно играчките на децата?
Снимка: Thinkstock

Близо половината от децата в България имат достъп до интернет през мобилни платформи. Електронните четци, смартфоните и таблетите са едни от най-желаните подаръци от деца на всякаква възраст и, в интерес на истината, могат да предложат не само забавление, но и различни начини на учене.

Но както винаги, с възможностите идват и рисковете, и родителите са изправени пред ново предизвикателство – да познават всички "играчки", които детето използва, за да могат да  гарантират безопасността им.

За да помогнем на родителите, които се сблъскват с това предизвикателство, ще ви представим едни от най-използваните платформи и рисковете, които те могат да донесат:
 

Електронните четци

За какво да внимаваме: Мултимедия; достъп до интернет; цените на книгите; реклами

Мултимедия: Въпреки, че името им не го посочва конкретно, съвременните електронни четци, като Kindle Fire, позволяват на потребителя да прави много повече. Гледането на видео, игрите и слушането на музика могат да са забавни за детето, но да отнемат от времето му за четене.

Достъп до интернет: Някои от тези устройства предоставят широк набор от услуги в интернет – достъп до Vbox7.com, YouTube.com, имейл, социални мрежи.

Цените на книгите: Въпреки че като цяло електронните книги са по-евтини от традиционните, фактът че детето може да ги купи само с няколко клика, може да се окаже проблем.

Реклами: Моделите на Kindle, например, показват реклами, когато преминат в режим на screen saver (защо могат да са рисковани).

Какво можем да направим:

- Определете време за четене всеки ден – обяснете на детето разликата в това да използва електронния четец за игри и за учене. Обяснете защо е важно да отделя определено време за четене всеки ден.
 - Изключете достъпа до интернет от устройството – особено при по-малките деца може да бъде по-разумно да не позволявате влизането в интернет, докато не се убедите, че са готови за това.
 - Ако не можете да изключите достъпа до интернет от устройството, е важно да говорите с детето си за правилата, при които може да го използва.
 - Установете точен бюджет, който детето може да похарчи за книги, след което му помогнете да планира как да разпредели средствата според интересите си.

Таблети

За какво да внимаваме: Видео чат, купуване на приложения, време пред екрана

Видео чат: Възможност, която детето може да използва както за да се види с дядо си и баба си, така и да общува с непознати посреднощ.

Купуване на приложения: Това може да са както цели игри и програми, така и купуването на кредити и подобрения в самите игри.

Време пред екрана: Лесното и достъпно забавление, което таблетът дава, често може да накара детето да загуби усещане за времето, което да се отрази на ежедневните му задачи.

Какво можем да направим:

 - Намерете приложенията, които наистина си струват – сред безбройните игри и програми има и много, които могат да помогнат на детето да учи, докато се забавлява.
 - Установете правила за използване на видео чата – кога и с кого може детето да го прави. Ако детето е малко и все още няма необходимите умения, забранете достъпа до видео чата изцяло.
 - Предупредете детето си да не купува нищо без да ви предупреди. Повечето устройства предвиждат възможност за заключване на магазина за приложения, която можете да използвате, ако детето е по-малко.
 - Проведете разговор за рисковете в интернет – таблетите дават практически неограничен достъп до услугите в интернет и е важно децата да разбират нуждата от спазването на правила.

Смартфони

За какво да внимаваме: Времето онлайн, такси за сваляне, социалните мрежи

Времето онлайн: Неограничената възможност да се свържат с приятели и да се забавляват в интернет може да се окаже твърде примамлива за децата и да струва много от времето им.

Такси за сваляне: Както и при останалите мобилни платформи, приложенията за смартфони са представени примамливо и дете без опит може лесно да ги поръча, добавяйки към цената, която родителите плащат.

Споделяне на местоположението: Услуги като Foursquare и добавянето на локация към снимките във Facebook може да постави в риск детето, споделящо данни за местоположението им в интернет.

Какво можем да направим:

 - Установете ясни правила кога детето не може да ползва телефона – по време на вечеря, времето за учене, както и след определен час вечер.
 - Поинтересувайте се дали можете да ограничите закупуването на приложения от телефона. Ако това е невъзможно, можете да говорите с детето си и да му обясните начинът, по който тези магазини работят.
 - Ако не използвате GPS системата, за да осигурите безопасността на детето си, можете да я изключите. По този начин ще намалите риска случайно споделена информация да стигне до недобронамерени потребители.

Ако имате въпрос, свързан с осигуряването на безопасността на вашето дете в интернет, можете да се свържете с Българската линия за онлайн безопасност по телефон 124 123 или Skype: blobbg, всеки работен ден от 10.00 до 16.00 ч.

Екипът на Асоциация "Родители"

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти