Кои са признаците на компютърната зависимост

Кои са признаците на компютърната зависимост
Снимка: Thinkstock

Д-р Павлина Андреева

През 2003г. Световната здравна организация официално обяви компютърната пристрастеност за вид зависимост наравно с наркотиците, алкохола, хазарта.

Това се случи след като 12-годишно момче почина пред компютъра си от изтощение и обезводняване. Тук не става въпрос за безспорните ползи от компютъра, както и за приятните занимания, намаляващи стреса от ежедневието, а за прекаляването, водещо до болестни състояния.

В основата на компютърната зависимост, както и при останалите, е отделяне в мозъка на допамин и ендорфин, които създават приятни настроения. Същото измамно щастие се създава и от наркотиците, но компютрите са много по-достъпни. В мрежата детето е силно, властно, независимо, то е това, което иска да бъде, а не това, което е.

Удоволствието е върховно, там си съвършен, царят на вселената, никой не те контролира и не подлага на съмнения способностите ти. По-подвластни са момчетата, защото те по принцип получават удоволствие и удовлетворение от хазарта, победите, рекордите.

Явно проблемът е сериозен. В Китай, Холандия, САЩ и др. има открити клиники за лечение на компютърната зависимост. Там лечението е както при наркоманиите – с усилен физически труд, спорт и, разбира се, никакъв достъп до компютри.

Но стигне ли се дотам, вече е късно. Важно е родителят да забележи първите признаци и да се вземат мерки. Ето ги шестте признака, които показват, че нещата излизат извън контрол:

 1. Импулсът да се седне пред компютъра е непреодолим. Никакви неотложни задачи, обещания и ангажименти не са по-важни от компютъра. Ако има проблем, например неплатен интернет, детето изпада в нервна криза.

2. Детето има променливо настроение и е страшно раздразнително, когато е далеч от компютъра. Всъщност пристрастеният е в добро настроение само с ръце върху клавиатурата. Ако се опитате да го откъснете, детето става лошо, дори агресивно. Това са първите признаци на абстиненция.

3. Малкият геймър постепенно променя характера си. Става затворен в себе си, не желае да контактува с околните и най-вече с родителите си, за четене да не говорим. Успехът в училище спада. Сънят се нарушава, често е изпълнен с кошмари, а през деня изпитва страх, тревоги и натрапливи състояния. Но най-лошото е, че детето започва да лъже, става изобретателно, подобно на наркоманите, измисля какви ли не небивалици само и само да седне пред компютъра. Най-изтърканата лъжа е, че подготвя уроците си на компютъра. А най-странното е, че повечето родители се хващат на въдицата.

4. Промените във външния вид на детето говорят, че нещата са отишли твърде далеч. Очите са зачервени и пресъхнали (при нормална продължителност на работа пред екрана това не се случва), кожата е бледа със сенки под очите, получава главоболие, оплаква се от схванатост и болки във врата и кръста. Започват да го болят пръстите от постоянното щракане върху клавишите, могат дори ставите да се подуят и зачервят. Често компютърните маниаци драстично отслабват, защото компютърът така ги поглъща, че забравят да се хранят.

5. Зависимото дете прекарва по цели дни пред компютъра. Никога не спазва обещанието си, че ще поиграе само час-два и ще стане. Нещо повече, продължителността на престоя пред компютъра с всеки изминат ден става все по-голяма.

6. Речникът на детето се променя. Той става беден, лаконичен, в разговорите му постепенно навлизат компютърни термини, които започват да преобладават.

Ако повече от изброените признаци са налице, дошло е време за действие, консултирайте се с психолог. Щом детето прекалява с компютъра, значи то запълва някаква липса с емоции в мрежата.

Дали има проблем със самочувствието, с отношенията с противоположния пол, дали му липсват обич и споделяне или се чувства отхвърлено от средата и родителите си?

Чувства ли се недооценено? При всички положения става нещо нередно, щом предпочита виртуалния пред реалния свят. Какво точно, ще ви помогне психологът.

А нашата родителска задача е да намерим други полезни и здравословни занимания  за децата си (какво беше това четене на книги и спорт?), да им обръщаме повече внимание въпреки напрегнатото си ежедневие, да ги обградим с обич и разбиране. За да не бягат във въображаеми светове.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти