Кои деца са по-добри ученици

Нещо ми е сънливо
Снимка: Thinkstock

Нови международни данни разкриват, че децата, които редовно си лягат след 21,00 часа, имат по-слаби оценки по математика и литература.

В анкетата са участвали 11 000 подрастващи на възраст между 7 и 10 години. Оказва се, че късното лягане се отразява по-неблагоприятно на момичетата, които след това по-трудно се концентрират и усвояват училищния материал.

Специалистите допълват, че е трудно да накараме синовете и дъщерите ни да лягат по едно и също време всеки ден, но изграждането на тези навици са от особено значение за пълноценния им сън.

Психолозите изтъкват и факта, че е най-ефикасно да прочетем някоя приказка на детето преди сън и да ограничим максимално достъпа до телевизия и интернет поне един час преди заспиване.

Недоспиването води до умора, отслабен имунитет, разсеяност, а оттам и понижаване на успеха в училище, коментират редица педиатри.

В изследването се казва още, че почти половината родители не знаят, че синовете и дъщерите им между 3 и 5 години се нуждаят от 12 часа сън, тези от 6 до 13 г. не бива да спят по-малко от 10 часа, а тийнейджърите е редно да поспиват между 8 и 9 часа всяка нощ.

* Нови данни пък сочат, че у нас над 30% от хората страдат от безсъние, породено най-вече от стреса в работата и безпаричието.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти