Когато мама и татко се карат

Когато мама и татко се карат
Снимка: Thinkstock

За никого не е тайна, че семейният живот или съжителството на семейни начала невинаги е лесно и розово занимание. Да делиш един общ дом с половинката си често е съпътствано от спорове – ту малки, ту по-сериозни.

Понякога съвсем дребни проблеми биха могли да отприщят огромна вълна от скандали, които трудно могат да се потушат. Но какво се случва, ако сред тези неизбежни рутинни кавги е намесено дете – Вашето дете?

По какъв начин да контролираме гнева си в такива ситуации? Да се поддадем ли на емоцията или да се опитаме да потушим първоначалното изригване на ярост? Да въвличаме ли нашето дете в този конфликт? Как да постъпим, ако вече сме го направили?

Към тези и редица други въпроси целят да дадат съвет следващите редове...

Помните ли последния път, когато се скарахте с Вашия партньор, а детето бе непосредствено до Вас? Върнете се мислено точно в онзи миг, преди да дадете начало на свадата.

В Edna подобна житейска ситуация повечето родители са изправени между два варианта – да отприщят моментните си настроения и да осъществят кавгата или да преглътнат егото си в името на малчуганите и да потиснат първоначалното раздразнение.

На практика е невъзможно по време на цялото детство родителите никога да не са имали каквито и да е противоречия или пререкания, особено ако ежедневно са били заедно.

Ако често се улавяте да се обвинявате, че сте с половинката Ви сте си повишавали тон пред сина или дъщерята, не се корете – не влизате автоматично в графата “лоши майка и баща”.

И най-добронамерените родители изпадат в такива състояния на афект, които трудно биха могли да контролират.

Но в такива случаи е важно да знаете:

Когато започвате скандал пред детето, Вие трябва да завършите тази свада пред него. То трябва да види как може да се скарате, но можете да решите проблема и да се сдобрите след това.

При такива обстоятелства е необходимо никога да не пропускате в края на спора да се извините един на друг за грозните реплики и арогантното отношение.

Малчуганът трябва да бъде убеден от самите Вас, че през каквито и трудности и перипетии да преминавате, Вие се обичате и най-важното – обичате него.

Според психолози от Университета "Нотр Дам" в Саут Бенд , Индиана, децата реагират свръхсетивно на всички постъпки на родители – било то хубави или лоши. Ако са по-малки, те визуализират само действията и не могат да анализират думите. В този ред на мисли специалистите съветват споровете да бъдат изигравани в пълния си вариант – с начало, развитие и щастлив финал.

За крехката детска психика е пагубно да виждат мама и татко, които след караницата продължават да са сърдити един на друг и да не си говорят в продължение на дни, дори седмици.

Изследователи от Университета "Рочестър" в щата Ню Йорк, заключават, че разковничето към овладяването на подобна житейска ситуация и превенцията от нова такава наистина е разговорът – във всички негови форми и измерения.

Само с диалог помежду си двамата съпрузи могат да създадат или потушат скандал. Няма как да предпазим децата от ужаса на високочестотния дебат, с който рано или късно ще ги сблъска светът.

Това на което трябва да ги научим е, че винаги след фразата: ”Вината е изцяло твоя” трябва да следват думите Извинявай! Не бях прав.” Винаги след острите нападки трябва да идва ред за покаянието и винаги след грубостта трябва да се завършва с целувка.

Не забравяйте: Вашите кавги са един минифилм в съзнанието на децата Ви и само от Вас зависи как ще бъдат възприети те – като драма, ужас или романтика с щастлив край.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти