Когато искаш да станеш майка, но така и не се получава

Когато искаш да станеш майка, но така и не се получава
Снимка: Thinkstock

Лилия Огнянова

Колко голям кошмар трябва да е да мечтаеш за дете, да опитвате с партньора си и да не се получава. Започват тежките мисли и притеснения, че никога няма да станеш родител, че нещо не е наред с теб, че си малоценен, лишен, наказан... И когато всеки месец отново срещаш разочарованието, че няма да станеш майка, депресията те обхваща все повече.

Разбира се, съвременната медицина дава шанс на милиони двойки по света да станат родители, благодарение на ин витро процедурите. Но дори по време на процедурите, съмненията и притесненията остават. В тези моменти както жените, така и мъжете, имат нужда от професионална психологична помощ.

Какво е репродуктивна психология, в кои моменти имаме нужда от нея и какво да очакваме, разказва специално за Edna.bg д-р Ваня Савова.

Нека започнем от самото начало – моля, обяснете какво е „репродуктивна психология“?
Най-точното обяснение е „психология на инфертилитета“. Репродуктивната психология се отнася до професионалната психологическа помощ на хора, засегнати от репродуктивни проблеми, техните близки и медицинските екипи във всички етапи на лечение (диагностициране, медицински асистирана репродукция и изход от лечението: неуспешно лечение или успешно лечение: бременност и раждане на деца).

Специалистите в Българската Асоциация по Репродуктивна Психология, повечето преминали курса по репродуктивна психология на Софийския Университет, са квалифицирани да консултират жени и двойки с репродуктивни проблеми.

Какви са най-честите емоционални и психически проблеми, с които се сблъскват двойките, които не могат да имат деца?
Невъзможността да заченеш е комплексно страдание: социално, психологично, биологично. Това е така, защото желанието за дете има инстинктивна природа и тя е засегната. Очевидно е, че социалният натиск е огромен и, като следствие, човек изгубва критерий за собствения си жизнен път.

Психологичните проблеми са само следствие, резултат от социалния дискомфорт и неизвестността на медицинското лечение. Казано накратко: животът, в голяма част, се обезсмисля, защото репродуктивният проблем е хронична екзистенциална криза, свързана със загуба.

Важно е, обаче не толкова страданието, колкото начинът за излизане от него и съграждане на нова жизнена перспектива. Ако човек иска да има дете, го има. Вероятно тази фраза звучи твърде силно, но истината е, че няма човек, който да е искал искрено и да не е получил. Има начин за всеки.

Вярно ли е, че една жена, която е напълно физически здрава и без никакви репродуктивни проблеми, може да не забременее с години, ако нещо я тормози психически?
Психогенният фактор (невъзможността за забременяване по психологични причини) е отречен от съвременната медицинска и психологическа наука. Психогенен и неизяснен стерилитет са различни неща. Неизяснен медицински фактор съществува и неговият дял намалява с развитието на медицината.

Има обаче психологичен фактор по време на лечението. Проблемът почти винаги се свежда до вкопчването в проблема и превръщането му в лична битка на живот и смърт. Това усещане е изключително мъчително и изтощаващо, особено ако продължава с години (говоря и от личен опит, аз самата имам пет неуспешни ин-витро опита в миналото). Когато този цикъл стане непоносим, е дошло време за промяна на гледната точка. Кризата не е доживотна. Тя има начало и край.

Краят ѝ се вижда, когато започне да изчезва усещането за жертва и за безпомощност и започнат да се изграждат алтернативи за родителство. Това става след като човек се завърне към идеята за грижа, отдаване и майчинство. Тук е ключовият момент за среща с психолог при дългогодишно неуспешно лечение.

Добрата новина е, че тази криза играе ролята на духовен катарзис, стига да бъде „отиграна“ правилно. Много хора, доверили се на психолог, излизат от нея с нов заряд, нови нагласи, нови стремежи…, „сякаш започвам отначало“, по думите им.

А емоционалното състояние може ли да намали способността за възпроизвеждане на мъжете?
Разбира се, спецификата на мъжките преживявания по време на лечение е много различна от женската и затова много важно тук е консултирането на двойката, за да може двамата души с различни и често конфликтуващи очаквания и чувства, да се синхронизират и продължат заедно.

Що се отнася до самото зачеване - всичко, казано дотук за жените, се отнася и до мъжете. Има случаи на спонтанна бременност след дългогодишно неуспешно лечение, стига да има медицински основания. Това е така, защото хората се освобождават от страха си, от чувството за невъзможност и обреченост, излизат от собствения си затвор. Родителството – майчинството и бащинството - дава отговора, който толкова дълго са търсили - зачеването не те прави майка и оплождането не те прави баща. Отдават се на обичта си. Любовта е чудо.

Как можем да си помогнем, за да се справим с тези проблеми?
Важно е всеки човек с репродуктивен проблем да направи поне една консултация с психолог относно това, което мисли и чувства, за да добие яснота и сигурност. Ясно е, че промяната на нагласите, които водят до пълноценен и смислен живот, който може да подпомогне и забременяването, не е лесен процес и не е еднократен акт. Затова първата стъпка към промяната обикновено е признанието, че не можем да се справим сами, което е признак на огромна лична сила и желание за справяне. Ние, репродуктивните психолози, работим именно това: подкрепа, съпътстване и съпреживяване по време на ефективната промяна.

Най-важният въпрос в първата консултация е дали човек си представя живота занапред без дете. Ако отговорът е „Не.”, започваме същинската работа. Тя е истински вдъхновяваща. 

Доктор Ваня Савова е психолог в областта на репродуктивното здраве, доктор по клинична психология в професионално направление "медицинска психология".  Свързва дейността си с усилията по легализация на заместващото майчинство и създава стандарт за психологическа пригодност за заместваща бременност (гестационно сурогатство). Основател на Българска Асоциация по Репродуктивна Психология.

Тя е една от дамите, които активно подкрепят кампанията на OLX "За да те има". Благотворителната инициатива стартира на 8 февруари съвместно с фондация "Искам бебе". Целта на кампанията е да насърчи българите да помогнат на двойки с репродуктивни проблеми чрез дарение, като 100% от събраната сума ще бъде предоставена на фондация „Искам бебе“ и разпределена за инвитро процедури. 

Над 2 400 българи се включиха в дарителската инициатива „За да те има“ само 14 дни след нейния старт.

Дарителската кампания продължава до 8 март, като всички желаещи да помогнат да се родят повече деца в България, могат да закупят 3D картичка във формата на матрьошка от сайта mama.olx.bg на стойност 5 лв. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти