Когато дойде време за ваксина

Когато дойде време за ваксина
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ваксините са неизбежна част от живота на всяко малко дете, а много от възрастните пазят цял живот страх от инжекции.

Родителите са запознати с меко казано недоволството, което децата изпиват, когато се сблъскват с инжекциите. Всеки измисля начини как посещението при лекаря да мине по-леко. Ето няколко идеи.

Разсейване
Това е първият способ, които се използва от родителите. Вниманието на детето се насочва към прозореца на лекарския кабинет, към закачени на стената картинки или книжки, играчки и всичко възможно. Важното е самият родител да не изглежда притеснен и нервен, защото децата усещат това и стават неспокойни.

Кашляне
Звучи доста странно, но според проучване проведено през 2010г и публикувано в журнал "Pediatrics", кашлянето помага при децата между четири и 10 години. Трябва да ги накарета да се изкашлят преди поставянето на инжекцията и след това. С по-малките деца - три или четиригодишни, педиатрите предлагат и друг трик - накарайте ги да си представят, че пред тях има торта, на която трябва да се духнат свещичките. В този момент лекарят поставя ваксината и не би трябвало да има пищене и сълзи.

Нещо сладко
Според друго проучване преди да бъдат имунизирани на децата трябва да се даде източник на глюкоза - нещо сладичко. Така е много по-вероятно детето да бъде по-слабо разстроено от процедурата, пък и кой малчуган не обича близалки и бонбони.

Запазете спокойствие
Поведението на родителя е от особено значение в ситуациите, когато децата са изнервени и нещастни. Важно е именно майката или таткото да уверят детето си, че няма нищо страшно и всичко ще приключи бързо, а не да се поддават на нервите или още по-лошо - да се карат на мъниците.
Поведението на самия педиатър също е от голямо значение и ако вие като родител имате съмнения към лекуващия лекар, който сте избрали, то по-добре да го смените.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти