Когато децата отказват да хапват зеленчуци

Когато децата отказват да хапват зеленчуци
Снимка: Thinkstock

Ако сте родител на дете, което е "скарано" със зеленчуците и упорито отказва да ги яде, не се безпокойте и не си изливайте яда на малчугана. Има трик, който ще ви помогне да убедите малкото човече, че краставиците, морковите, доматите или репичките са също толкова вкусни, колкото и любимите пици и спагети.

Направете заливка, която детето ви харесва – с крема сирене или с кетчуп и подправете с нея нарязани в чиния зеленчуци. Ще се удивите как малкото ви съкровище само ще посегне дори към недолюбваното броколи. Постепенно детето ще се приучи да оценява вкуса на зеленчуците и ще започне да хапва все повече от тях, дори когато спрете да им ги предлагате, гарнирани със сос.

Психолози от Университета в Аризона направили проучване, като на родителите на 29 деца, от три до петгодишна възраст, била дадена анкета. В нея те трябвало да отбележат дали малчуганите харесват зеленчуци и по-конкретно 11 от тях. Оказало се, че повечето деца отказвали дори да опитат карфиол и брюкселско зеле. Затова тези два зеленчука били подбрани да се изпробва дали малчовците биха ги харесали.

В продължение на седем дни част от децата получавали всекидневно към менюто си и порция брюкселско зеле или карфиол, сварени предварително и овкусени със сос от крема сирене. На останалите поднасяли обикновени зеленчуци, сварени на пара, но без сос.

Психолозите установили, че децата, които първоначално хапвали брюкселското зеле със сос от крема сирене, го харесали много повече от останалите, които трябвало да го консумират чисто. След края на едноседмичния период първата група вече получавала чисти зеленчуци на пара, без овкусяване. Учудващото било, че децата вече били възприели вкуса на зеленчуците и с готовност похапвали от тях, дори без сос. 

Оказва се, че този способ е известен отдавна на много родители по целия свят, които се опитват да приучат децата си да се хранят здравословно. Тъй като малчуганите започват да проявяват хранителните си предпочитания от ранна възраст, е много важно родителите да се постараят да ги спечелят на тяхна страна. Ако подправянето на полезните зеленчуци със сос е начинът децата да ги харесат и свикнат с тях, нека това не притеснява майките и бащите.

Вашето дете не харесва зеленчуци? Поднесете му ги, овкусени с някой любим сос. Резултатът може да ви изненада. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти