Кога родителите у нас смятат, че е добре да говорят с децата си за секс?

деца родители
Снимка: Thinkstock

Увеличава се броят на родителите, които разговарят с децата си за сексуалните отношения, но тези, които го правят, все още са по-малко от половината. Данните са от две проучвания на Института по социални дейности и практики, направени през 2015 и 2018 година от „Галъп интернешънъл“, пишат от Darik News.

Около 80% от българските деца имат профили в социалните мрежи, а все повече са хората, които отчитат опасностите, които крие общуването на децата им в интернет, сочат още резултатите. За да се преодолеят рисковете, от Института по социални дейности и практики започват кампания, наречена „Бдителни родители“.

деца родители
Снимка: Thinkstock

През 2015 г. най-много родители са смятали, че подходящата възраст на децата за разговор за сексуалните отношения е 10 години, докато през 2018 г. вече са на мнение, че това трябва да стане още по-рано. Нараства броят на родителите, които отчитат опасностите в интернет общуването, обясни Борислава Гицова от Института по социални дейности и практики.

„Преди три години само 8% от родителите това са го счели като тема, за която е необходимо да разговарят с децата. За разлика от това, през 2018 г. ние засичаме 39% от тях, които смятат, че рисковете в интернет са много важна тема и е необходимо те да говорят с децата“, посочи Гицова.

Най-много са родителите, които считат, че отговорността за провеждане на този разговор е именно тяхна, но по тези въпроси трябва да се говори и в училищата: „По-малко от половината - 48% от родителите са разговаряли през 2018 г. с децата, за сметка на 51%, които не са го направили. Отчитаме ръст от 2015 г. от 10%, но си даваме сметка, че половината от родителите не отделят време и смятат, че разговорът е труден за тях“.

деца родители
Снимка: Thinkstock

За превенция на онлайн заплахите срещу децата и най-вече на опасностите от онлайн съблазняването започва кампания, наречена „Бдителни родители“, заяви Мила Цалова от Института по социални дейности и практики: „Кампанията апелира за повече бдителност от страна на родителите, не цели да заклеймява, или да казва на някого, че не постъпва правилно. Цели да ги подкрепи в това да са по-близо до децата си, да направи това напомняме, че те продължават да бъдат деца и когато вече ни се струват много пораснали“.

Повече информация за признаците, че има такъв проблем, както и за начините за преодоляването му е публикувана на сайта „Бдителни родители“.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти