Кога да пуснем децата ни във "Фейсбук"?

Кога да пуснем децата ни във "Фейсбук"?
Снимка: Thinkstock

Това е въпрос, който стои пред много семейства в последно време. Родителят е изправен пред дилема.

От една страна стои въпросът дали да разреши правенето на “фалшив“ профил, поддавайки се на натиска на детето, като по този начин подпомага детето да нарушава правилата.

От друга страна дали да забрани, спазвайки правилата, но срещайки съпротивата на детето, често пъти дори с цената на отделянето му от групата на връстниците.

Това със сигурност е един нелесен избор и все по-често моментът на взимане на решение назрява още в начална училищна възраст. Ето няколко насоки, които могат да улеснят избора:

• Информирайте се! Детето вече е част от някаква група, най-често групата на класа. Затова може да е добре да вземете предвид мнението на останалите родители. Информирайки се за мнението на другите родители от класа, ще се ориентирате къде стои вашето мнение сред тези на останалите.

Със сигурност ще има противоречиви мнения, ето защо е добре да обсъдите последствията от всеки избор. Бихте могли да поставите тази тема за обсъждане на родителска среща и дори с помощта на класния ръководител да стигнете до общо решение кое ще бъде най-доброто за децата.

• Споделете отговорността! И двамата родители имат ангажимент за отглеждането на детето. Споделете отговорността помежду си. Разговаряйте за това кой на какво мнение е. Вземете решението заедно.

Така, защитавайки единна позиция (както и с останалите родители от класа), показвате с думи и действия на детето кое е правилно и кое не. Това дава сигурност и спокойствие на малчуганите

• Разговаряйте! Не на последно място разговаряйте с детето. Питайте. Това винаги помага. Добре е да разговаряте каква ще е целта на създаването на профил в социална мрежа, защо точно в този сайт, за какво детето иска да използва профила си. Задавайки правилните въпроси, му помагаме то самото да опознае себе си по-добре, да се научи да разсъждава и да аргументира исканията си, борейки се за целите си.

Каквото и решение да вземете, спокойствието и увереността са най-добрите индикатори, че сте направили правилния избор.

Ако искате да потърсите професионално мнение или имате нужда от допълнителна информация, не се колебайте да се свържете с консултантите на Българската линия за онлайн безопасност всеки работен ден от 10 до 16 часа на телефонен номер 124 123, в Скайп: blobbg или на имейл: helpline@online.bg.

Експертите от Българската линия за онлайн безопасност (БЛОБ)

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти