Кое е най-честото заболяване на българина

Кое е най-честото заболяване на българина
Снимка: Thinkstock

В България има над 350 000 бездетни семейства, като в 49% от случаите това е заради мъжкото безплодие. Въпреки това у нас едва 34% припознават безплодието като заболяване, българският мъж не прави разлика между репродуктивни и сексуални функции.

Тази тревожна статистика съобщи акад. Петя Цветкова по време на първият национален симпозиум по андрология - медицинската наука, занимаваща се с лечението на мъжката полова система и репродуктивния процес

Средната възраст на пациентите, търсещи помощ от андролози е 24-25 години, каза още акад. Цветкова. В 31% от случаите на оплаквания мъжът започва да се самолекува, като 14% от случаите не търсят помощ в продължение на 3 до 5 години, добави тя.

"Най-често срещаните заболявания при българския мъж е еректилната дисфункция или така наречената полова слабост при над 40% от българските мъже го има това", каза в интервю за БГНЕС д-р Симеон Рангелов. То е свързано със стреса, напрежението, всички онези социални проблеми в днешното общество, поясни той.

Андрологичните заболявания може да бъдат следствия от редица причини, които са не само анатомични или физиологични, но и заболявания на сърдечно-съдовата и нервната система, поясни лекарят.

Едно такова заболяване оказва силно въздействие не само върху здравето на мъжа, но и неговото поведение, самочувствие, осъществяване на желанието за придобиване на дете, неговата реализация върху социалното приобщаване, продължи д-р Рангелов. Той подчерта и значението ролята на андролога не само като компетентен лекар, но също и психолог.

"Това е изключително важно - психологическият елемент и връзката между лекар и пациент да бъде на ниво, така че ние да видим точно къде е проблемът. Лекарят е до голяма степен и психолог, той е изключително близо до проблемите на мъжа и трябва да бъде адекватен в лечението", заяви д-р Рангелов.

В обществото не се говори по проблемите, свързани с мъжкото здраве поради редица фактори, каза още андрологът. "На първо място самочувствието на българския мъж е изключително важно, той сам пред себе си да признае проблема и да реши да го решава. Тук има и социално-битови фактори, които влияят, но с приобщаването на България към европейската ценностна система трябва да навлизаме все повече в тази насока – да преодоляваме психологическите елементи, които са фактор в преосмислянето на проблема с андрологичните заболявания при мъжете", заяви той.

Андрологичните заболявания имат своето отражение не само за индивида, те дават прякото си отражение за естествения прираст на цялата нация. Това допълнително се усложнява и от фактори като съзнателното желание на мъжа да придобие дете, поясни д-р Рангелов.

"Това желание се явява в много по-късна възраст при българския мъж, докато преди години 19-24 години е била активната фертилна възраст на мъжа, сега вече нещата отиват по далеч, вървим към 35, чак до 45-годишна възраст. Мъжете, които са в сериозна репродуктивна възраст гледат първо да се реализират професионално, битово, и чак след това да решат проблемите с явяването на едно дете в семейството.

В тази връзка, колкото българският мъж напредва във възрастта, толкова и процента на заболеваемост нараства", обясни андрологът.

По думите на д-р Рангелов, когато има безплодие в семейството нито лекарите, нито партньорската двойка трябва да търсят вина.

"Тук трябва винаги да бъде разглеждан проблема като медицински, социален, който винаги има своя път за разрешаване. Съвременната медицинска наука е напреднала изключително много, докосваме се до божествените технологии за придобиване на дете по съответни методи.

Така че трябва да има разбиране на проблема и своевременно да бъде търсена медицинска помощ, за да бъде решаван", категоричен бе лекарят.

Българският мъж би трябвало да бъде по-открит, по-комуникативен, в желанието да решава съответните проблеми, посъветва д-р Рангелов.

Съответно от своя страна обществото трябва да създаде нужната организация в центрове и кабинети да се обобщи, да се мултиплицира опита на специалистите, добави той.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти