Какво трябва да знаем за децата и тяхното развитие

Какво трябва да знаем за децата и тяхното развитие
Снимка: Thinkstock

Мисия невъзможна ли е пълноценното родителство? Могат ли съвременните майки и татковци да общуват с отрочетата си, без да ги ощетяват откъм детски емоции и волни игри, като същевременно им дават всичко от себе си, така че малчуганите да се развиват в областта, в която са най-добри?

Родителите в днешното забързано време са заети, подложени на постоянен стрес и обикновено се прибират уморени вкъщи, точно когато потомците им се нуждаят най-много от тяхното внимание. Никой и нищо не може да замести общуването между родителите и децата. Така се създават не само характерите на децата, но и се градят мостовете между поколенията.  

Погрешно е схващането, че родителят трябва да осигури само подслон, храна и адекватни грижи, когато детето се разболее. Без да се омаловажават тези фактори, възрастните е добре да познават как функционира детският мозък и какви са истинските желания на малчуганите. А какви да бъдат реакциите, когато детето или тийнейджърът изпаднат в емоционална криза или са депресирани?

Нека надникнем в бездната на детските умове, за да си обясним някои техни реакции. Знаем, че човешкият мозък е разделен на ляво (отговорно за логиката) и дясно (отговорно за емоциите) полукълбо. При децата по-развито е дясното полукълбо, откъдето идва и надмощието на емоционалните изблици, които възрастните понякога отказват да разберат и приемат. Но тогава уж загриженият родител върви срещу естественото състояние на детската психика.

Освен това, мозъкът се разделя на горен и долен дял. Долният работи за първичните реакции, а горният за духовното и чувствата. Ако по-висшият горен дял често остава блокиран, вследствие от силни емоции, детето реагира първично и инстинктивно. Родителите трябва да знаят, че пълното развитие на горния духовен дял приключва около 18-20 година, т.е. когато и организмът е съзрял.

За да помогне на по-емоционалното или по-агресивно дете, възрастният трябва да се опита да го научи то да познава реакциите си. Ако на малчугана се покаже как да заменя импулсивните реакции с осмисляне на някоя конкретна случка, резултатът може да е изненадващ. Според психолозите обаче, повечето родители не могат или не искат да боравят с житейските умения на възрастни и опитни хора. От друга страна, много често родителите повтарят модела на възпитание, който самите те са получили и са склонни да неглижират дори критични ситуации. "Мен едно време майка ми или баща ми..." е началото на "извинение", към което нерядко се прибягва дори от съвременните млади родители.

Важно е да не се натъртва на отрицателните черти и постъпки на малкия пакостник, защото той ще свикне, че е "черната овца" и закодирано в съзнанието му, това поведение може да остане за цял живот. Детето не бива да се идентифицира само с определени свои черти, а да се насърчава създаването на нагласа и настроение, така че самото то да е способно да изяви други свои качества.

Да си родител не е лесна работа. Да отглеждаш и възпитаваш едно малко човече не е занимание за свободното време между вечерята вкъщи и целувката за лека нощ. Да имаш дете е най-важната отговорност и елементарното познание за функционирането на неговия собствен ум може да е от полза дори за най-заетия родител.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти