Какво трябва да знае детето в дигиталния свят?

Какво трябва да знае детето в дигиталния свят?
Снимка: Thinkstock

Според актуално проучване в Европа 5 са основните сфери на дигитална компетентност, важни за съвременното дете.

Да подбира информация

Важно е детето да се научи да подбира информация в интернет (за домашното или просто за четене в свободното време) и да бъде критично към това, която намира в мрежата. За детето може да е истинско предизвикателство да намери обективно мнение или верни факти, когато попадне в бурята от противоположни мнения в интернет. За да му помогнете да го направи, говорете с него – питайте го как му се струва една или друга информация, какво го кара да се съмнява в нещо и какво да се довери.

Да общува онлайн

За детето е важно да може да се изразява свободно в мрежата, да участва в социални мрежи, да създава свои профили и чрез тях да се свързва с другите. Практиката показва, че общуването по положителен начин в интернет е едно от най-големите предизвикателства пред детето. Важно е като родители да поговорим с него и да му помогнем да разбере, че от другата страна също стои човек и въпреки че не го виждаме, той/тя има чувства и желания, точно като нас. Общуването в интернет е предизвикателство, но е истински важно за детето да намира там приятели, да се изразява свободно и да изгражда позитивен образ за себе си и другите.

Да създава свое съдържание

 Днес детето е не само ползвател, но и активен създател на дигиталното пространство. То не бива да се ограничава до ролята на потребител на услугите в интернет, напротив – трябва да знае и да може да изразява себе си и интересите си в мрежата, да създава света около себе си и по този начин да пораства.

Да бъде в безопасност

Въпреки че е изкушаващо да наложим правилото „Не говори с непознати“ и да се успокоим, че детето ни е в безопасност, трябва да знаем, че това невинаги е най-правилният подход. За да бъдем по-уверени и спокойни, че детето ни е в безопасност в интернет, трябва да обърнем внимание на нещата които то може – да пази личните си данни; да не се доверява на всяка информация в мрежата, да не общува с непознати или ако реши да го направи, да бъде предпазливо и да не споделя твърде лична информация; да знае какво да направи, ако нещо се обърка, докато сърфира в мрежата (Българската линия за онлайн безопасност (БЛОБ) винаги е насреща за съвет и подкрепа).

Да решава проблеми

За никого не е тайна, че опитът,  който имаме, играе ключова роля за начина, по който се справяме с проблемите. Интернет дава прекрасна възможност на децата да се учат да решават поставените им задачи. Един от най-често пренебрегваните ресурси за придобиване на такива умения са игрите и интерактивните конзоли. Те могат да развият у детето умението да погледне даден проблем от различни ъгли и да изпробва различни начини за справяне, да не се предава, когато стане трудно, а да опитва, докато успее.

И не на последно място... дигиталният свят бързо се променя и непрекъснато изисква да учим нови и нови неща, да решаваме по-сложни задачи. Практиката показва, че да държим детето си далече от интернет не намалява, а по-скоро увеличава рисковете за него, когато реши да изследва света онлайн. Заедно можем да научим децата си да бъдат по-добри участници и създатели на дигиталния свят.

Затова, макар понякога да изглежда трудно, като родители имаме отговорността да "проходим" заедно с детето в интернет и да се убедим, че то притежава необходимите умения да се справя само.

Поздрави,
Екипът на Българска линия за онлайн безопасност

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти