Какво разкриват кошмарите за здравето ни

Мечка страх, мен не страх
Снимка: Thinkstock

Учените смятат, че повтарящите се кошмари могат да предоставят важна информация за здравето, дори носят признаци за наближаваща болест. Те открили, че кошмарите в детството могат да са предвестник за психични разстройства по-късно в живота на човек.

Изследването проследява 6800 деца. Резултатите показват, че подрастващите с чести кошмари (по два-три пъти седмично) на възраст между 2 и 7 години са 3,5 пъти по-склонни да имат психотични преживявания, като халюцинации и чуване на гласове в тийнейджърска възраст.

Експертите са на мнение, че честите кошмари може да бъдат показател за емоционална травма при децата като малтретиране или тормоз. Употребата на видеоигри с насилие преди лягане също може да окаже влияние.

Смята се, че в кошмарите си можем да изпитаме заплаха за живота си, за да се справим с това, когато сме будни. Кошмарите могат да бъдат показател и за подценяван психичен проблем, който нарушава съня ни. Хората сънуват само през фазата, наречена бързо движение на очите (БДО) по време на сън. Това е много лек сън, който се случва средно по 4-5 пъти през нощта.

"Много медицински проблеми причиняват нарушение на съня. Това означава, че е по-вероятно да се събудим по време на БДО и да си спомним, че сме имали кошмар", казва д-р Никълъс Оскрофт, изследовател на съня и кардиолог.

Редовните кошмари могат например да бъдат признак за сънна апнея. Това причинява временно спиране на дишането, защото се запушват дихателните пътища. Пациентите със сънна апнея също често имат кошмари.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти