Какво прави децата непослушни

Какво прави децата непослушни
Снимка: Thinkstock

Защо някои деца са кротки като ангелчета, а други са като терминатори - никой не може да ги спре да правят бели? Едва ли някой може точно да обясни, колкото деца, толкова и отговори.

Като се започне от наследственост, възпитание, характер, тип нервна система, до проблеми с предаване на нервните импулси и малформации в мозъчните структури.

Но учени от университета Умео, Швеция са стигнали и до други интересни заключения. Според тях ниското ниво на желязото в организма на детето променя неговото поведение и го прави по-палаво и непослушно. В по-голям риск са децата, родени с ниско тегло.

Ако в ранна кърмаческа възраст, те не са получавали допълнително желязо, достигайки 3 годишна възраст, вече имат почти 5 пъти повече проблеми с поведението.

Изследователите наблюдавали близо 300 деца, родени с ниско тегло. На половината давали желязо от 6-тата седмица до 6-ия месец, а на другата половина - не. Когато децата станали на 3,5 години били подложени на тестове за оценка на тяхното поведение. Резултатите били сравнени и с група с нормално тегло при раждане.

Симптоми за проблеми в поведението били отбелязани при 12.5% от децата неполучаващи желязо. В другите две групи такива проблеми били отчетени едва при 3% от децата. При ¾ от децата с поведенчески проблеми дневният прием на желязо бил нисък -под 1 мг/кг на ден.

Резултатите не зависели от това дали децата са на кърма или на адаптирано мляко. Причината за тези резултати е, че желязото играе важна роля в процеса на изграждане на главния мозък. Затова проверката на нивото на желязо е важно, за да се разбере дали няма дефицит на този елемент.

Това се отнася особено за недоносените, родени с ниско тегло, близнаците и за деца, чийто майки са имали анемия по време на бременността.

Но лабораторните резултати не винаги са коректни, сигурно ви се е случвало в две лаборатории да получите два различни резултата. Затова е важно сами да откриете признаците на анемията и да потърсите съдействието на педиатър.

При ниски нива на желязото кожата е бледа, лигавиците също, особено по долния клепач на очите от вътрешната страна. Малките деца с анемия често са раздразнителни, неспокойни, имат рагади (напукване - бел. ред.) по устните. Други са по-вяли, отпуснати. Трети имат странни наклонности, например ядат пясък, чоплят мазилки и слагат хоросана в устата си.

Причините за ниски нива на желязо са основно недостатъчен внос с храната, лоша резобция при проблеми в храносмилатерния тракт и повишена загуба, например при окултни (скрити) кръвоизливи от червата. А набавянето, освен чрез храната е лесно.

Желязо се дава на капки или сироп, които се понасят лесно.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти