Какво не знаят децата за секусалното насилие и не, не биха ви попитали?

Какво не знаят децата за секусалното насилие и не, не биха ви попитали?
Снимка: netinfo

Какво се случва, когато пред един тийнейджър застане не негов учител или родител, а друг възрастен, който иска да си говори с него открито, честно и с истинските имена на нещата по темите за любовта, интимните отношения, секса и насилието? Отговор на този въпрос дават Николета Попкостадинова и Надя Здравкова от платформата за здравно и сексуално образование Loveguide. От началото на учебната година те са се срещнали с около 500 ученици от цялата страна на живо, а още над 11 000 момичета и момчета са научили какво е сексуален тормоз, насилие и експлоатация, благодарение на кампанията на Loveguide “По-добре недей”.

Попитахме Надя и Ники кои са най-големите заблуди на децата по отношение на така актуалната в момента тема за сексуалния тормоз и как те обясняват на тийнейджърите кога сексът е окей и кога се случва нещо нередно. Ето какво споделиха те специално за Edna.bg.

Заблуда №1 – “Като чуя сексуален тормоз, насилие или експлоатация, значи ще става дума за някакво изнасилване”.

Не е задължително. Изнасилването е само една от многото форми на сексуално насилие. Тормоз може да има дори без да има физически контакт – да ти пращат неприлични съобщения, да ти се обаждат по телефона и да ти говорят неприятни за теб неща със сексуален смисъл. Може някой да използва твоя снимка без разрешение, това също е престъпление. Сексуално насилие е дори, когато някой само те кара да гледаш интимни неща против волята ти – например как се къпе, как мастурбира или как прави секс с трети човек.

Снимка: netinfo

Заблуда №2 “Той/тя като ми е пращал голи снимки, да е мислил(а). Щом са в мен, мога да ги пращам на когото си искам.”

Не, не можеш. Никой няма право да използва или разпространява чужди снимки, особено голи или такива, на които се вижда човек в предизвикателна поза. Това, че някой ти е пратил тези снимки, на шега или защото сте били близки приятели, не означава, че ти можеш да ги изпращаш на други хора, да правиш с тях фалшиви профили в социалните мрежи или да ги публикуваш без разрешението на човека, който е на снимките. Ако го направиш, може да си навлечеш големи проблеми, включително да те изключат от училище. Това е престъпление, не го прави, а ако имаш твои или чужди голи снимки в телефона, по-добре ги изтрий веднага.

Заблуда №3“Щом момичето се е облякло “така“, значи си го търси.”

Това е абсолютно погрешно схващане - късата пола, потникът или голият гръб са просто начин на обличане, не са покана за секс, нито разрешение да сложиш ръката си върху която и да е част от тялото на момичето. Без значение дали я познаваш или не. Преди да предприемеш каквото и да било към някое момиче, първо трябва да си сигурен, че тя го иска и ще ѝ е приятно.

Снимка: netinfo

Заблуда №4“Сексуална експлоатация е да те отвлекат и да те направят проститутка.”

Това се случва наистина, но много по-рядко. В повечето случаи на сексуална експлоатация жертвата доброволно се е доверила на човека, който след това я кара да извършва различни сексуални услуги в замяна на подслон, храна или други необходими неща.

Заблуда №5“Само момичетата става жертва на сексуално насилие.”

Не е вярно. Въпреки че по-голямата част от жертвите наистина са млади момичета и жени, момчетата също попадат в този капан и са застрашени. Насилникът може да е треньорът по спорт, който ти обещава да те прати на международно състезание, ако… Или този, който те кара да правиш секс за пари може и да е жена. Особено ако жената е с влияние, има пари и възможности, които предлага на по-млади момчета, търсещи реализация. Така че всичко, което четеш по темата за сексуалното насилие, тормоз и експлоатация важи с пълна сила и за момчета, и за момичета.

Снимка: netinfo

И тъй като темата за сексуалния тормоз е изключително актуална в момента, можем да използваме повода да поговорим с децата си и да разберем какво знаят и какво не знаят за интимните отношения. Правят ли разлика кога някой по-възрастен е в правото си да ги докосва например, или са жертва на тормоз. Знаят ли кога отношенията с гаджетата им са в рамките на приетото и нормалното и кои “услуги” са категорично извън правилата на играта.

Ето и съветите на Loveguide как да разпознаем, че детето ни или някой негов приятел може да има проблем или да е попаднало във връзка, в която има насилие.

Линк към наше видео във Vbox7, което не е заключено за лица под 18 години, защото тези видеа са за деца 11+.

LoveGuide е единствената онлайн и офлайн платформа в България, която предоставя ефективно здравно и сексуално образование за ученици между 13 и 18 години от цялата страна.

LoveGuide е един от финалистите в първото издание на ПРОМЯНАТА 2014/2015, най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти