Какво му става на това дете?

Какво му става на това дете?
Снимка: Thinkstock

Велина Томова

Възпитали сте добре детето си. То се държи добре, ведро и усмихнато е в къщи, до деня, в който не тръгне на детска градина или училище.

Скоро след това, в един слънчев ден, се връщат от училище и са изцяло променени. Поведението им е грубо, речникът – немислим, уважението към вас – просто не съществува.

Вероятно ще ви се прииска веднага да се ядосате, но не бързайте. Разберете какво му става на детето ви и ще разберете, че не е нищо необичайно.

Етапите

Промяната в поведението на детето си ще наблюдавате поне три пъти докато навърши 18. Първият път е при започването на детска градина, при първите по-сериозни отношения със „себеподобни“, т.е други дечица на 2-3 години.

Малко агресия, желание за спор и много „не“-та – с това ще трябва да се справите в първите месеци от социализацията на детето ви.

По-късно, някъде в късно-градинския и ранно-училищния период ще се появят наистина лошите думи и ругатните.

Често смисълът им ще убягва на вашето иначе златно дете, но то ще ги повтаря с най-голямо удоволствие.

През пубертета, и това не е тайна за никого, идва Голямата промяна – с тръшкането на вратите, с отговарянето, с липсата на всякакво уважение.

Това е неизбежно. Различните хора възпитавате децата си различно и резултатите се сблъскват в училище.

Едни родители държат децата си много строго още от малки, други смятат, че детството и младежките години трябва да се изживеят възможно най-леко. Няма как при срещата на тези „два свята“ да няма взаимодействие и „имитация“ на различните.

Но защо винаги копират най-лошото?

Децата се учат чрез повторение. Те гледат и повтарят интересното поведение на родителите си, на приятелите си и на героите от филмчетата по телевизията (което, за съжаление, не се взима предвид от създаделите на тези филмчета).

Именно чрез комбиниране на различни типове поведение детето ви изгражда собствената си самоличност и намира своето място сред другите.

За децата, които търсят себе си, няма добро и лошо поведение. Те слушат съветите и предупрежденията ви, но когато поведението им няма други последици, освен да ядоса учителите и родителите.

Едва след това, като възрастни, в работна среда или при взаимоотношенията с половинката, различния тип поведение има различни последици.

За сега резултатът е привличане на внимание. А когато човек е на 5, и е успял да привлече вниманието върху себе си, е победител. Когато си тийнейджър и се противопоставиш на авторитета на родителите си – значи си завоювал свободата си.

Как могат да устоят децата на такива значими победи по пътя към независимостта си?

Как да реагирате

На първо време, не започвайте с обвиненията, че копира лошите си другарчета. Не забравяйте, че имитирайки различни типове поведение, детето се опитва да бъде харесано.

Освен това то има нужда да завоюва своята идентичност и вкъщи. Да не бъде ваше копие, а отделна личност, със собствено поведени. Това, за съжаление, става и като се мине през етап на пълно отричане на това, което вие сте го научили.

Макар да не е препоръчително да изпадате в бяс всеки път, когато детето ви се държи недобре, защото това просто ще го стимулира да продължава, трябва ясно да му покажете кое е позволено вкъщи и кое – не.

Покажете също и че не се впечатлявате чак толкова от лошите думи. Така те ще загубят „магическата“ си сила, която децата им приписват.

И си припомнете какви бяхте самите вие като тийнейджъри. Това много помага за успокояване на страстите. 

Как да възпитавате уверено в себе си дете

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти