Какво искат родителите за децата си

Какво искат родителите за децата си
Снимка: Уча.се

Новата учебна година е тук, а с нея и вълненията на ученици, родители, учители. За да ни представят каква е актуалната „картина“ и какви са нагласите на младежите и възрастните по отношение на образованието, Образователен сайт №1 на България – Уча.се, ни предостави резултатите от кампанията „Различни, не БЕЗразлични“.

Инициативата има за цел да подпомогне диалога между поколенията чрез анкети, които обхващат голям брой теми, свързани с образованието, с отношението към новите технологии, с хобита и начина, по който предпочитат да се забавляват родителите и учениците.

Тя се проведе през август в цяла България, а общият брой на участниците е 1442 (ученици и родители).

Съвсем в унисон с развиващите се технологии, не е изненадващ фактът, че над 60% от българските ученици гледат видео уроци и търсят материали онлайн, за да се подготвят за училище, а близо 20% от родителите се доверяват на такъв тип материали при подготовка на децата им за външно оценяване, матури и при кандидатстване.

Сред нещата, които биха искали да променят в образованието у нас повечето от учениците посочват това, че материалът е трудно обяснен. Децата не искат оценките да бъдат самоцел, мечтаят отношението на учителите към учениците да е по-различно, учебниците да са електронни, а часовете - по-интересни и забавни.

На същия въпрос родителите отговарят, че образованието трябва да е по-практическо, уроците да се поднасят на разбираем и интересен език, да има повече взаимно уважение между учители и ученици, както и технологиите да навлязат в по-голяма степен в учебния процес.

☑ Прочетете още: Оставаме ли без учители в България до 10 години?

70% от родителите биха ползвали онлайн помагала за допълнителна подготовка на техните деца, а 44% използват платени онлайн помагала. Любопитно е също, че 87% от родителите биха позволили на детето си да учи от компютър, а 69% - от таблет и смартфон.

Само 18% от учениците потвърждават нуждата от частните уроци за подготовка за училище, а сумата, която родителите най-често заплащат за частни уроци месечно, е между 50 и 100 лв., като в София надхвърля 100 лева.

☑ Прочетете още: "Дебела си"… "А ти пък си грозен"

Над 83% от участващите в допитването родители са посочили, че се консултират с учителите на децата си относно развитието им в училище и разчитат на експертното им мнение.

Противно на стереотипите, над 80% от учениците в България всъщност обичат да четат книги, а четенето е сред любимите хобита на младите хора у нас, редом с музиката, танците и рисуването.

☑ Прочетете още: Образование на инат

Въпреки че книгите имат своето място в ежедневието на българските младежи, това не им пречи да отделят време и за интернет, като над 70% от тях прекарват над два часа на ден в глобалната мрежа. 35% от родителите позволяват на децата си да използват интернет не повече от два часа дневно, а 26% не поставят ограничения в това отношение.

Повече информация за методиката и резултатите от допитването е достъпна тук

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти