Какво е плодороден прозорец? И още за зачеването

Какво е плодороден прозорец? Ето отговора
Снимка: iStock

Ако планирате бременност, добра идея е да обърнете внимание на механизмите на работа на тялото и дните, които са най-подходящи за зачеване. Какво е овулация, кога е плодородният ви прозорец и какво става при нередовна менструация? Ще разберете в следващите редове.

„Ох, на мама!“ има удоволствието да обяви своето първо голямо целодневно БЕЗПЛАТНО събитие за всички бъдещи и настоящи родители – Събитие на „Ох, на мама!“ за бременни и родители, което ще се проведе на 19.05.2024 г. в Event Space 2020.

Водещи на събитието ще бъдат гл. редактор на Ohnamama.bg Наталия Мазгарева и писателят Георги Блажев. 

А първата лекция е особено подходяща за вас!

“Искам бебе“ Всичко за зачеването

Час: 10:00ч. - 10:30ч.
Лектор: д-р Даниел Ставрев, акушер-гинеколог, АГ “Селена”
Как да се грижим за тялото си за по-големи шансове за бебе, как да процедираме при проблеми със забременяването – стъпка по стъпка и какви са първите признаци на бременност – ще ни разкаже д-р Даниел Ставрев.

=> ЗАПИШИ СЕ ЗА ЛЕКЦИЯТА ТУК <=

Д-р Даниел Ставрев - акушер-гинеколог и репродуктивен специалист, част от екипа на УСБАЛАГ "Селена" в гр. Пловдив. Професионалните му интереси са насочени към репродуктивното здраве и оперативната гинекология. Комбинацията от професионални качества и лично отношение към пациентките, прави д-р Ставрев един от най-търсените млади специалисти в страната. Част от многобройните му специализации са тези в IRCAD,Франция, ISSA International, Верона и в ESGE.

събитие
Снимка:

A ето и някои по-често срещани въпроси и техните отговори, свързани със зачеването:

Има ли най-подходящ период за зачеване?  
Да, и това е периодът на овулация, защото тогава в тялото на жената се освобождава готова за оплождане яйцеклетка. Менструалният цикъл на всяка жена е различен, съответно овулацията настъпва в различен период за всяка една, но най-вероятно е да забременеете в дните преди овулацията и на самия ѝ ден.

Как да разбера дали съм в овулация?
Най-сигурният начин за установяване на деня на овулация е ултразвуковото наблюдение. Приблизително ѝ изчисляване е като вземете датата на първия ден от последната менструация, към нея добавите средно през колко дни настъпва цикълът и от получения резултат извадите 14 дни – това приблизително е датата ви на овулация. Обикновено овулирате около две седмици (14 дни) след първия ден от последния ви менструален цикъл, ако той е с периодичност около 28 дни. 
Някои жени твърдят, че усещат симптоми и знаят точно кога овулират, докато други казват, че не могат да разберат кога е настъпил моментът. Ако планирате зачеване, обърнете внимание на следните симптоми:  
    • Повишено вагинално течение – секретът се повишава и променя. Консистенцията му става еластична и разтеглива, наподобяваща яйчен белтък.
    • Болка в областта на овулиращия яйчник или неопределена болка ниско в корема или кръста.
    • Промяна в базалната температура.
    • Повишено либидо.

Освободената яйцеклетка е жизнена около 24 часа, период, в който до нея трябва да достигнат сперматозоиди. Те на свой ред имат жизненост средно между 3 и 5 дена, което означава, че най-благоприятният период за зачеване е няколко дни преди овулацията и на самия ѝ ден.

Кое може да ми гарантира, че ще забременея?
Няма гаранции, че ще успеете веднага да заченете. Според лекарите шансът за настъпване на бременност при условие, че видимо всичко е наред, при партньорите е около 25 % в рамките на един месечен цикъл. При редовни и активни ежемесечни опити почти при 50% от двойките до третия месец настъпва бременност. В рамките на една година редовни опити за зачеване при двойка без здравословни проблеми шансът да успеете е над 90%.

Кога е плодородният ми прозорец?
Плодородният прозорец е периодът, в който шансът да заченете е най-висок. Това са около 9 дни в месеца, включващи 5 дена преди овулацията, самият ден на овулация и 3 дни след нея. Лекарите съветват в посочения фертилен прозорец половите контакти да бъдат през 1 ден, а не всеки, тъй като най-добрата концентрация на качествени сперматозоиди се получава при 3 до 5 дни полово въздържание.

Какво става, ако менструацията е нередовна?
Нередовният менструален цикъл не означава непременно, че не можете да заченете. Това ще определи лекар, ако прецените, че трябва да направите консултация и преглед или ако опитите да заченете са неуспешни в дълъг период от време. С нередовния цикъл ще ви бъде по-трудно да определите денят на овулация и плодородния прозорец. Може да опитате да водите дневник, в който стриктно да отбелязвате датата на цикъла, неговата продължителност и през колко дни настъпва. 
Прилагайте формулата за изчисляване деня на овулация всеки месец, когато сте в цикъл - датата на първия ден от менструацията, към нея добавете средно през колко дни настъпва цикълът и от получения резултат извадите 14. Ще получите приблизителен резултат за деня, в който овулирате, но пък имате 9-дневен плодороден прозорец около тази дата, в който да „работите“ за бебе. Консултирайте се с лекар относно нередовния цикъл, за да изключите здравословни проблеми възпрепятстващи зачеването.

Повече отговори ще получите на място от д-р Ставрев по време на лекцията му на 19 май. 

Запишете се ТУК, местата са ограничени!

Събитието на „Ох, на мама!“ за бременни и родители се осъществява с подкрепата и доверието и на нашите генерални спонсори УСБАЛАГ "Селена"ТБ "Селена целс" и верига хипермаркети Kaufland , както и нашите спонсори от Дентална клиника Петър Дучев Kids, компанията за дермокозметика Laboratorios BABÉ, групата от фармацевтични компании Valentis, управляващото фондове дружество ЕЛАНА Фонд Мениджмънт, марката производител на бебешки колички и продукти Mutsy

ЩЕ ИМА ТОМБОЛИ С ФАНТАСТИЧНИ НАГРАДИ!

Сайтът Ohnamama.bg, част от Nova Broadcasting Group, е разработен в сътрудничество с лекари, експерти и специализирани екипи. Целта е съдържанието да бъде пълноценен и надежден източник на информация, който да помогне на бъдещите и настоящите родители в сложната задача да отгледат децата си. Той обхваща родителското пътуване от етапа „Искам да забременея“, през бременността, чак до първите три години от детството.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти