Какво е онлайн репутация?

Какво е онлайн репутация?
Снимка: Thinkstock

Едно от най-важните неща, на които ние като възрастни можем да ги научим, е колко важна е репутацията за отношенията – както в интернет, така и в реалния живот. И както в повечето случаи, най-добрият начин да подготвите детето си, е да започнете разговор с него.

Онлайн репутацията в голямата си степен не се различава от репутацията в реалността. Някои нейни особености си струва да бъдат отбелязани, защото, въпреки че използват интензивно интернет, децата не винаги разбират сегашните и бъдещите последствия от действията си.

Онлайн репутацията не се "забравя"
За разлика от реалния живот, в който една постъпка или коментар, с времето може да бъде забравена, в интернет, това не е толкова просто. Когато човек качи коментар или снимка, която не говори положително за него, той губи контрола върху нея. И когато по-късно му се прииска да я свали, дори да премине през трудния процес на свалянето ѝ от интернет, никога няма гаранция, че тя не е попаднала в друг човек, който да я разпространи безконтролно.

Онлайн репутацията е по-крехка
Когато става въпрос за изводите, които хората си вадят за нас от действията ни, интернет може да крие много рискове. Въпреки, че много зависи от възрастта на децата, като цяло, в интернет те общуват, не само с хора от най-тясното си обкръжение, но и по-далечни познати. И докато близките ни хора ни познават добре и не биха си направили генерални заключения от нещо, което видят за нас в интернет, за част от хората тази информация, извадена от контекста, може да оформи цялата им представа за нас.

Онлайн репутацията е общодостъпна
Изследванията показват, че ако съвременните тенденции продължат, в момента в който сегашните деца започнат да си търсят работа, над 90% от работодателите ще проверяват репутацията им. И докато това не може да се случи в реалността, няма нищо трудно в това да проверят онлайн отпечатъка, който бъдещият им служител е оставил в онлайн пространството.

Онлайн репутацията може да влияе както в бъдеще така и сега
Дори теоретичният риск с намирането на работа заради лоша онлайн репутация да звучи абстрактно, важно е детето да разбира, че сегашните му отношения с връстници и приятели се влияят от нея. Деца, които имат лоша онлайн репутация – обиждат и нападат събеседниците си, държат се провокативно за възрастта си, е много по-вероятно да пострадат от ответния им удар или да станат мишена на злонамерени непознати.

Онлайн репутацията е резултат и от действията на възрастните
Не забравяйте, че всичко, което правите в интернет, свързано с децата ви, също влияе на тяхната онлайн репутация. Договаряйте с детето си кои негови снимки да качите в интернет, а ако някой друг качи негова неподходяща снимка, не се притеснявайте да го помолите да я свали.

Много е важно, като възрастни да познаваме услугите, които детето ни ползват онлайн, за да можем да ги посъветваме, когато имат нужда от помощ – да ограничат видимостта на снимките и постовете си във "Фейсбук", например.

Бъдете приятели с детето си, в социалните мрежи, които използва – така ще можете да видите, ако детето ви не успява да съобрази последствията от действията си и своевременно да му помогнете. Макар много родители да смятат, че това изглежда като навлизане в личното пространство на детето, важно е да знаете – когато нещо е споделено в интернет, то вече не е лично. Важно е и детето ви да разбере това, за да може да подхожда критично към действията си.

Ако имате нужда от повече информация за онлайн репутацията и начините да ограничите хората, които виждат публикациите на децата ви, можете да се свържете с Българската линия за онлайн безопасност, на Skype адрес: blobbg, всеки работен ден от 10.00 до 16.00 ч.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти