Какво е дула по време на раждане?

Какво е дула по време на раждане?
Снимка: netinfo

Лилия Огнянова

В последните години у нас става все по-популярно бъдещата майка да се довери на дула и да роди заедно с нея.

Какво обаче представляват дулите и дали това е някаква нова мода или добре забравено старо?

Самата дума "дула" произлиза от гръцки и в буквален превод означава прислужница, помощница при раждането.

Ролята на такъв тип помощница е била особено важна по времето, когато жените са раждали вкъщи, без квалифицирана медицинска помощ. Знанията си дулите са предавали една на друга, а по нашите земи дулите са били всъщност бабите. Не случайно се празнува Бабинден.

В сегашни дни обаче дулата не бива да се бърка с акушерка.

Тя не е медицинско лице, а доверен човек, който да ви помага по време на раждането като ви разтрива кръста и стъпалата, поднася до устните ви намокрена с вода марля и ви помага да регулирате дишането.

Истинската дула никога няма да взима важни решения вместо вас или да ви съветва за такива. Тя трябва само да улеснява процеса и да намаля стреса, не да решава вместо вас. Вие, партньорът ви и вашият лекар сте хората, които определят какво ще е раждането, ще се ползва ли упойка и ако да - каква ще е тя, както и всичко останало.

Основната задача на дулата е да се сближи с бъдещата майка, да опознае характера й - какво я радва, какво я ядосва и какво безпокой, да узнае как е запланувано раждането и да направи всичко възможно, за да улесни бременността.

Дулата не бива да налага нов начин на живот на бременната, да повлиява на решенията й или да налага своето мнение. Дулата трябва да се превърне в най-добрата приятелка на жената и да изслушва всичките й страхове, очаквания и надежди.

По време на раждането дулата трябва да е плътно до родилката, за да улесни процеса, да й помогне да се справи с болката чрез масажи и да намали стреса като я успокоява.

По време на дълги раждания, дулата е особено полезна, за да дава кураж на изтощената майка и да не допуска всяването на паника.

В никакъв случай не трябва родителите или лекарите да живеят в заблудата, че дула е медицинско лице. Тя е напълно пасивна към процеса на раждане, а вниманието й е съсредоточено само върху майката и начинът, по който може да й се помогне немедицински.

След като бебето вече е на бял свят, работата на дулата продължава още малко. Тя помага на майката да отпочине, да оправи тоалета си в деня на изписването. Освен всичко дула държи връзка с роднините и може да ги осведомява какво се случва в родилната зала, но само ако бременната няма нужда от нея в този момент.

В болниците у нас на присъствието на дула до родилката все още се гледа с недоверие и с чувство на заплаха към лекарите. Добре е, ако сте взели решението да родите с дула, да информирате лекаря си и акушерките каква ще е ролята на вашата помощница и да им обясните, че няма от какво да се притесняват.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти