Какво е добре да знаем за технологиите в училище

Какво е добре да знаем за технологиите в училище
Снимка: Thinkstock

Сигурно всеки от вас си е задавал поне веднъж въпроса дали мобилните устройства (телефон, таблет или лаптоп) имат място в раницата за училище на вашето дете.

Разбира се, всяко училище има своя политика доколко и как да допуска технологиите в клас. Това обаче, едва ли ви улеснява особено предвид, че детето ви вече е притежател на мобилно устройство и като такъв изпитва нужда да го носи със себе си и в училище. За да ви помогнем в намирането на вашия подход за справяне с дилемата – “да разреша” или “да забраня”, ви предлагамe няколко теми за размисъл:

Всички знаем, че мобилните устройства с достъп до интернет в раницата на детето могат да са източник на проблеми, но също така крият и много възможности.

Затова ви съветвам първо да се погрижите за настройките на сигурността, като ограничите достъпа до сайтове с вредно за деца съдържание. Програмите за родителски контрол са подходящо решение за деца в предучилищна възраст и от начален курс, тъй като те често попадат на такова съдържание неволно. При по-големите използвайте по-либералния подход на договарянето на правила. Поговорете за сайтовете, които посещават и се запознайте с настройките на сигурността на профилите им в социалните мрежи. Повече за правилата за безопасност можете да прочете ТУК.

Разговаряйте с класния ръководител и се информирайте за правилата за ползване на мобилни технологии в клас. Предложете изработване на правила на класа за използването на телефони и таблети в клас. Така всички деца ще са спокойни, тъй като ще имат яснота какво да правят с устройствата, когато са в училище и ще следят за спазването им от другите деца.

Всяко дете се чувства гордо от притежанието на нещо модерно, но е важно да осъзнава добре, че за него то носи отговорност. В училище децата оставят устройствата в чантите и на чиновете си, което крие риск от падане, настъпване и счупване, а понякога от загуба или кражба. Поговорете с детето за това как да се грижи за своето устройство. Изберете подходящо калъфче или поставка. Потърсете добро място за поставяне на устройството в училище – шкаф, на бюрото на учителя или в защитен калъф в раницата. Обяснете на детето, че то е отговорно да пази устройството си и да се грижи да е на защитено място.

Насочете детето към сайтове с полезна информация, които може да използва с разрешение на учителя в клас. В интернет има безброй енциклопедии, интерактивни уроци и образователни игри. Насърчавайте използването им, като направите първите стъпки заедно. Прекарайте няколко часа с детето във виртуална класна стая или “разлиствайки” интерактивна енциклопедия. Поиграйте на забавна образователна игра. Учебните материали в интернет са богати на визуално съдържание, което допълва теоретичната информация в учебниците на хартия, които се използват в клас.

Технологиите имат огромен потенциал да подпомагат децата в ученето и дори израстването им, но трябва да бъдат правилно дозирани и добре подбрани, а това не може да стане без участието на възрастните – родители и учители. Дали не е време училището да стане по-отворено към технологиите?

Екипът на Асоциация Родители

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти