Какви книги да четат децата през лятото

Какви книги да четат децата през лятото
Снимка: Thinkstock

Ако за повечето от нас книгата е най-добрата компания за почивните мигове през лятото, то за нашите деца нагласите не са точно същите. Сигурно поне веднъж сте чували вкъщи мрънкане и нежелание за четене.

 И ако въпросът дали да се чете през лятото въобще не се подлага на съмнение, то какви книги да се четат определено е тема, която вълнува повечето от родителите.

Обърнахме се към нашите приятели от Образователен сайт №1 на България – Уча.се, за съвет как да подходим.

Според Уча.се по-малките деца лесно се увличат от книги, защото те провокират въображението им и подобно на игрите ги пренасят във вълнуващи светове. Положението при тийнейджърите е по-различно, защото възрастта им ги провокира да се интересуват повече един от друго отколкото от измислени истории.

Каузата обаче не е загубена. Статистиката за миналата година показва, че голяма част от най-продаваните книги са именно книгите за деца и тийнейджъри. Дали обаче тези книги се доближават до списъка със задължителни произведения, които повечето училища препоръчват на учениците за лятната ваканция – по-скоро не.

Уча.се съветват родителите да потърсят баланса в препоръката към своите деца. Класическите литературни произведения са незаменими в своята ценност и послания, но съвременните книги за тийнейджъри и деца по-лесно успяват да стигнат до мислите и вълненията на подрастващите.

Например, децата могат да редуват класическо произведение със съвременен роман, което не само ще ги разнообрази, но ще им даде и досег до различни стилове и жанрове.

Тъй като произведенията за училище могат да бъдат доста сложни за разбиране, Уча.се препоръчват също родителите да дискутират с децата си прочетеното, за да им помагат по-лесно да го оценят.

Добър вариант е още гледането на филм по класическо произведение, което обаче трябва да се случва след като е прочетена книгата в своята цялост, а не преди това.

Въпреки че четенето трябва да присъства през лятната ваканция, за да помогне в развитието на децата, не трябва да забравяме, че и периодът е предвиден основно за почивка. Поради тази причина е добре да бъдем умерени в изискванията си към тях и да ги оставим да се насладят на безгрижните дни.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти